fallback

Москов: Предвиждаме въвеждане на три пакета за оказване на медицинска помощ

До април догодина трябва да се изготвят предложения за законодателни промени в здравноосигурителния модел, посочи министърът

18:42 | 17.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

До април догодина трябва да се изготвят предложения за законодателни промени в здравноосигурителния модел, като се предвижда да бъдат въведени три пакета за оказване на медицинска помощ.

Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов след заседание на Висшия медицински съвет. В състава на съвета влизат представители на съсловни организации, пациентски организации, директори на болници, ректори и други.

Първият пакет е базов и в него ще са включени заболявания, които формират 92% от смъртността на българите, обясни Москов. Вторият пакет също ще се финансира от здравната каса, но ще има известни ограничения, заради които е възможно да се формират листи на чакащите. Ако пациентът иска да избегне листа на чакащите, ще може да ползва допълнително здравно осигуряване.

Третият пакет е за спешна помощ, като предстои да бъде ясно дефинирано състоянието на спешност. Здравно неосигурените лица ще могат да ползват само пакета за спешна помощ, поясни министър Москов и призова гражданите да плащат здравните си осигуровки.

Министър-председателят Бойко Борисов присъства в началото на заседанието на висшия медицински съвет. На излизане от заседанието той каза пред журналисти, че е била обсъждана стратегията в здравеопазването, която предстои да се защити пред съсловието и през април се очакват резултати.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 08.09.22 г.
fallback