IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румяна Тодорова: Парите на НЗОК няма да стигнат и догодина

Трябва да се преразгледа цялото законодателство в здравеопазването, за да спрат течовете, каза управителят на Здравната каса

11:29 | 12.12.14 г. 5
Румяна Тодорова: Парите на НЗОК няма да стигнат и догодина

В здравеопазването парите никога не стигат, но ако се концентрираме върху цифрите, би трябвало да сме доволни от приетата рамка на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2015 г., която е 3,75 млрд. лв., или с 252 млн. лева повече от 2014 г., обясни пред БНТ Румяна Тодорова, управител на Здравната каса.

Дори с това увеличение обаче по думите на Тодорова парите няма да стигнат. Този бюджет ще внесе спокойствие в системата, каза тя и обясни причините да се очертае нов недостиг в парите за здраве през 2015 година.

Тя посочи, че има непрекъснато нарастване на броя на болните, непрекъснато подобряваща се диагностика и нови технологии. От друга страна, достъпът до по-добри медикаменти удължава живота, и така се повишава доверието към институцията и обръщането на пациентите към задължителното здравно осигуряване се увеличава.

Тодорова заяви, че вярва на здравния министър Петър Москов, който се е заел с реформата в здравеопазването, но е наивно да смятаме, че от догодина ще имаме реформа, която ще направи системата добра.

За управителя на Касата 2015 година ще бъде буферната година, през която ще се работи за законовите промени и правилното насочване на паричните потоци, докато се правят реформите.

Тодорова се съгласи, че догодина по това време ситуацията с недостига на пари може да се окаже подобна на настоящата. И обясни защо, като даде пример с онкопрепаратите, които Касата заплаща. Тодорова обясни, че пациентите нарастват с около 9 хиляди годишно, а средно на година един пациент струва около 8 хиляди лева на фонда. Това прави около 70 милиона лева, които са необходими само за този ръст, обясни шефът на НЗОК.

Друг пример са редките болести, посочи Тодорова и цитира цифри, според които бюджетът на институцията е увеличен три пъти за три години. През 2011 година касата е платила 24 милиона лева, а през 2014 вече плаща 69 милиона лева по това перо.

Според нея в основата на реформата е преразглеждането на основния пакет дейности, който заплаща Касата. Трябва да се прецени какво може да се плати и какво да отпадне от задължителното осигуряване, смята Тодорова. Докато не се реши въпросът със спешността, с неосигурените, наредбата за медицинските дейности, както и да има визия за здравните политики през следващите няколко години, проблемите няма да бъдат решени, категорична е Тодорова.

Цялата нормативна база трябва да бъде преразгледана, за да кажем чия е вината за източването на публичния фонд, категорична е тя. Тодорова обаче е категорична, че при лекарите няма вина, а прецизно трябва да се подходи към нормата, която указва кога пациентът има нужда от постъпване в болница и дали всеки път за едно изследване той трябва да влиза в лечебното заведение.

„За целта трябва да се преразгледат пакетите, които Касата заплаща и да се акцентира върху извънболничната помощ, защото в момента много от дейностите, които се извършват в лечебните заведения, могат да се правят в доболничната помощ и да струва по-малко пари“, категорична е Румяна Тодорова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
"непрекъснато подобряваща се диагностика и нови технологии"------------------------Интересно, навсякъде другаде новите технологии са хем по-добри, хем по-евтини, само в здравеопазването, (не)знайно защо, новите технологии са по-скъпи. Съвсем ясно е, че има системен проблем (световен!) и съответно трябва да има и системно решение.http://s3-ec.buzzfed.com/static/2014-12/9/13/enhanced/webdr06/enhanced-buzz-23633-1418149073-23.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 9 години
Ами Тодорова: спрете да лекувате лица, които не само че не плащат осигуровки, но и тероризират лекарите - и дори ще остават пари - и то много !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
slavkovrr
преди 9 години
Ами можеш ли да напълниш каца без дъно ! Запушете дупките !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
redcretin
преди 9 години
Доброволно? Няма начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
LuckyYou
преди 9 години
Трябва да спрете да източвате касата по този грозен начин! И тогава ще стигат, даже ще са и в повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още