IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в парламента

Проблемът на този бюджет е, че няма медицински цели, заяви Хасан Адемов от ДПС

15:47 | 09.12.14 г.
Бюджетът на НЗОК мина на първо четене в парламента

Бюджетът на НЗОК за следващата година беше приет на първо четене от парламента с гласовете на 121 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ, и АБВ. 66 народни представители от ДПС, БСП, БДЦ и „Атака“ не подкрепиха финансовия план на Здравната каса. 

По време на продължилия над три часа дебат здравният министър Петър Москов увери, че в бюджета възможността за нови лечебни заведения, които да сключат договор с Касата, е максимално ограничена.

Той заяви, че се предвижда повишаване на приходите, но то няма да е на базата на увеличаване на вноската, а на разширяване на обхвата на хората, които трябва я плащат, защото здравно неосигурените са много.

„Ако сравним бюджета за 2015 година с първоначалния за 2014 година, той е повече с 252 млн. лева. Откакто съм в системата на задължителното осигуряване, това е първият бюджет с толкова голяма разлика”, похвали финансовите разчети и управителят на НЗОК Румяна Тодорова.

Според Хасан Адемов от ДПС обаче проблемът на този бюджет е, че няма медицински цели, каквито са средната продължителност на живота, детската и майчината смъртност. „Трябва да се търси съгласие между партии, за да може всеки да носи отговорност, понеже са необходими хоризонтни стратегически решения“, призова той.

От БСП също разкритикуваха предложението за бюджет на НЗОК.

„Безработицата в страната расте, влошена е социално-демографската картина на населението - то застарява, ниска е раждаемостта. Относителният дял на лицата над 65-годишна възраст у нас е 17%. Влошаването на демографската структура предполага един по-голям бюджет за здравеопазване“, заяви социалистът Емил Райнов.

Според него за 2015 г. се предлага по-нисък бюджет, който е рестриктивен заради липса на ефективна, ясна и прогнозируема стратегия за преодоляване на проблемите.

„Системата на здравеопазването загуби доверието на хората. През последните 5 години фундаментални промени във финансирането и по отношение на качеството на здравеопазването не са правени”, добави Райнов. Той смята, че за първична и специализирана извънболнична помощ се отделят твърде малко средства, като по този начин  хората се лишават от профилактична дейност, а средствата отиват за лечение на късно диагностицирани заболявания.

Според Станислав Станилов от „Атака“ десета година депутатите обсъждат един и същ бюджет. „Проблемът е, че болнична към доболнична помощ е в съотношение ¾ за болнична, а в страните, на които завиждаме, е обратното и повечето пари са за доболнична помощ“, заяви той.

В бюджета на НЗОК за 2015 г. предвидените приходи и трансфери са в общ размер на 3 075 534 000 лева.

Здравноосигурителната вноска остава 8 на сто, като съотношението на заплащането й от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2015 г. е 60:40.

Предвидените разходи и трансфери са в общ размер на 3 075 534 000 лв., от които 2 695 080 000 лв. са за здравноосигурителни плащания.

Спрямо 2014 г. е предвидено увеличение на средствата за здравноосигурителни плащания за първична и за специализирана извънболнична медицинска помощ (включително за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение на пациенти с психиатрични и кожно-венерически заболявания) и увеличение на средствата за болнична медицинска помощ.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, е 10 на сто от приходите от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 301 898 000 лева.

От трибуната на Народното събрание Петър Москов очерта приоритетите в здравната политика и посочи, че Бюджет 2015 на Здравната каса е обвързан с предстоящата реформа в сектор здравеопазване, допълва Фокус.

Предвижда се част от медицинските дейности да бъдат извадени от болничната помощ и прехвърлени в извънболничната от средата на следващата година. Москов обясни, че смисълът е в спестяването на разходи. "За да се направят някои изследвания и процедури на пациентите сега е необходимо те да бъдат приети в болница по дадена клинична пътека, тъй като само пътеката покрива стойността на тези дейности. Това обаче е скъпо и е свързано с много разходи, които могат да бъдат спестени, ако процедурите се плащат и в извънболничната помощ”, обясни той.

Друго предложение, което е по идея на фармацевтичния съюз, е нови аптеки през 2015 година да бъдат откривани само в места, където по стандартите няма налична аптека или няма денонощна аптека.

По отношение на лекарствената политика Москов подчерта, че здравното министерство е в процедура по подписване на рамково споразумение с фармацевтичната индустрия, в което ще се посочва какво ще бъде финансирано и в какви обеми години напред. Предвижда се да има задължителни преговори за отстъпки от цените при влизане на лекарства в позитивния лекарствен списък.

Москов съобщи, че МЗ има амбиция до март 2015 г. в болниците да заработи електронна лекарствена борса, за което ще трябва да се направят и законодателни промени. Според министъра борсата ще улесни болниците.

Всички предложения ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още