IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните лекари ще бъдат компенсирани за по-ниската такса на пенсионерите

В бюджета на Министерството на здравеопазването за догодина са предвидени 15 млн. лева за целта, заяви Петър Москов

15:15 | 05.12.14 г.
Личните лекари ще бъдат компенсирани за по-ниската такса на пенсионерите

Потребителската такса, която пенсионерите плащат при личните лекари, няма да се повишава от 1 на 3 лева. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов по време на парламентарния контрол, предаде „Фокус”.

По повод обвинения от сдружения на пенсионери, че има такава идея, Москов обясни, че е коментирал таксата при дебат за актуализацията на бюджета. Според него обаче да се отнема от възнаграждението на лекарите в полза на пенсионерите е политика, която не приема.

„Никога не съм казвал или имал намерение да увеличавам таксата за преглед на пенсионерите. Това, което съм казвал и продължавам да го твърдя е, че такава една социална мярка не може да бъде за сметка на работещите - личните лекари. Тоест не може да бъде отнето от тяхното възнаграждение, за да реализираме социална политика”, поясни министърът на здравеопазването.

Той допълни, че ако има социална политика, тя трябва да бъде финансирана. По думите му въпреки много тежките параметри на бюджета за следващата година, в бюджета на МЗ има предвидени 15 млн. лева, с които да бъде гарантирано заплащането на личните лекари във връзка с това, че доходите им ще намалеят вследствие на тази социална мярка.

По-ниската потребителска такса за преглед при личен лекар от 1 лев за пенсионери бе въведена в началото на годината от кабинета "Орешарски", като разликата до 2,90 лв. се изплащаше от лекарите чрез трансфер от бюджета на здравното министерство.

Първият опит за въвеждане на подобна мярка бе направен от БСП, а действието й продължи от 1 юли 2008 година до края на 2010 година, когато бе отменена от правителството на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още