IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишение на учителските заплати обещава министър Танев

По думите му образователната система се нуждае от радикална реформа

12:41 | 04.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Повишение на учителските заплати обещава министър Танев

Необходими са реформи в сферата на образованието и абсолютно ново мислене за него, защото то е локомотив на всичко, което ще оправи България, заяви в ефира на БНТ министърът на образованието проф. Тодор Танев.

По думите му на този сектор му е необходима голяма промяна, включително значително повишаване на заплатите на учителите. Министърът обещава учителските възнаграждения да бъдат радикално променени възможно най-скоро.

“Ще направя всичко възможно да осъществя една радикална промяна нагоре в плащането на тези заплати”, категоричен е Танев.

“Това няма да е профсъюзен ентусиазъм или опит за гънене на пръстите на някое министерство. Системата има огромни вътрешни възможности за вземане на тези пари, които не са добре използвани”, допълва той.

Според него това не може да се случи като се “пришиват парчета към един стар закон”, а е необходимо да се премине към създаването на напълно ново законодателство в сферата.

По думите на Танев Министерството на образованието не може да реши дали държавата да финансира частните училища, но това е въпрос, който трябва да бъде дискутиран, защото не бива да има грубо делене между частно и държавно.

“В напредналите икономики такава разлика между държавно и частно няма. Съвсем логично е да има държавно финансиране за конкретни елементи от това, което частните училища правят като учебен процес”, коментира той.

Като един от най-големи проблеми в образованието Танев посочва безработицата, която създава висшето образование. Според него броят на висшите учебни заведения е важен, но по-ключово е качеството на образованието, което те предлагат.

Необходима е колежанска система, която да създаде учебни заведения, които са надстройка на средните училища, коментира министърът.

В училищното образование проблемът се крие в това, че учителите и учениците са немотивирани и е необходимо нова стратегия, която да приключи със “старото мислене”, допълва Танев.

По думите му е нужна радикална промяна в програмите, да има диалогичен подход към преподаване, да се използват нови устройства в училище, тъй като новите технологии са станали неделима част от живота на младежите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
'Необходими са реформи в сферата на образованието и абсолютно ново мислене за него, защото то е локомотив на всичко, което ще оправи България'Това като теория -добре, обаче как ще стане на практика.Първо, трябва да се забранят със закон всякакви реформи в образованието под ниво магистърска степен - всички нагоре, включително академици от БАН, може да се реформират и преформатират колкото си искат - 24/7, ако искат и из основи. Обществото, обаче трябва да е наясно, кой от тези академици става за нещо, и кой е бил пълно и абсолютно менте през цялото време на 'научната си кариера' и е трошел неправомерно националния бюджет както е намерел за добре.Всички когнитивни несъответствия и недоразумения в науката да бъдат констатирани и предадени на прокуратурата. Как става така, че някой е бил космическа дупка в средното образование, машинно-тракторен факултет във висшето и изведнъж, изневиделица и от нищото става мега-учен от седма звездна величина по каквото и да било. Как става тази работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Този министър ми изглежда много рядко свестен! Дано да не остане само в сферата на приказките и пожеланията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
kondosko
преди 9 години
Някак си не мога да се съглася съвсем с Вас! Да, определено има нужда от реформи, но от друга страна,няма как учител да получава 520 лева заплата! Влизаме в един порочен кръг- Те ни плащат колкото да не умрем, ние ке работим, колкото да не заспим! Не знам дали знаете, че това с оставането на поправителни изпити вече е само на книга, да не говорим с повтаряне на клас, тъй като всеки ученик носи пари на съответното учебно заведение! Все, пак не е много редно, учител да получава по-малко пари от продавачка в магазин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
stasi666
преди 9 години
Реформа при ГЕРБ ??? Това няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
tetris12
преди 9 години
Образователната система у нас е тотален ***! Университетите са вид фирми, генериращи приходи за сметка на количеството приети студенти, без оглед (или в много малки изключения) на качеството на образованието. Фирми генериращи в голяма степен безполезен "продукт".Основното и средно училище са за сметка на тесните връзки "МОН - издателските къщи" бълващи учебници всяка година, които зомбират децата с откачена доза безмисленна информация, без каквато и да е практическа насоченост. Всичко в името на комисионната!Учител е призвание, а не продавач на картофи, което *** в министерството не могат (а и няма как с *** си кратуни) да разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
ivanrog
преди 9 години
Заплата е следствие, а не даденост! Увеличаването на заплатите идва при определени условия, а не само защото ни се иска. В случая с учителските заплати, когато хората са доволни няма да имат нищо против и повече да взимат учителите, но при сегашното ниво на образование, е просто абсурдно административното вдигане на заплатата, което на всичкото отгоре само по себе си няма да доведе до нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 8
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Важно е да се повишават всички заплати. Поздраления !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още