IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК не вижда основание за проверка на пазара на горива

Цените на горивата у нас намаляват в съзвучие с европейските тенденции, посочиха от регулатора

10:18 | 07.01.15 г. 1
КЗК не вижда основание за проверка на пазара на горива

Пазарът на горива към момента се развива съвсем логично на европейските тенденции и няма основание за проверка от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това коментира говорителят на институцията Марио Гаврилов в ефира на БНТ.

Той беше категоричен, че Комисията не може да диктува цените на пазара, а само да следи дали те са икономически обосновани. Според досегашните наблюдения няма основания за притеснения за българския пазар, каза Гаврилов.

В последните месеци има спад на цените на горивата и прави впечатление силното разслоение на цените на дребно – литър бензин се продава на бензиностанциите на цени между 2,10 и 2,20 лева за литър, допълни още той.

„10 стотинки разлика на литър бензин е доста сериозно“, смята Гаврилов и обясни разликата с търговската политика на различните вериги. Самите компании предлагат и различни системи за отстъпки, което допълнително разширява ножицата.

От КЗК отчитат още и намаляване на нарушенията от страна на търговците на горива. Текущите цени на горивата и търговските политики вече не се коментират публично, не се провеждат и браншови срещи, на които да се обсъжда текущата ситуация на пазара.

Официални данни на Европейската комисия, които представи днес Марио Гаврилов, пък показват, че към декември 1000 литра бензин у нас са стрували 1 168 евро, което е една от най-ниските цени в Европа. В Германия например хиляда литра бензин са стрували 1 478 евро, посочи още той. В Холандия пък цената е 1 636 евро за хиляда литра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
1984
преди 9 години
наглост!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още