IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на ток в Западна България скочи с 14% в началото на годината

Заради студеното време хората включват повече уреди за отопление, коментират от ЧЕЗ България

14:41 | 08.01.15 г.
Потреблението на ток в Западна България скочи с 14% в началото на годината

Заради студеното време в първите дни на 2015 година потреблението на електричество в Западна България се повиши с 14% спрямо същия период на 2013 година, съобщават от ЧЕЗ България.

Данните на дружеството за периода 1 – 6 януари включително показват, че товарите в мрежата са достигнали 1 779 мегавата. Увеличено потребление беше отчетено и по време на празничните дни в края на годината. Реалните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показват, че и в момента потреблението на електричество в цялата страна е завишено. Товарите по мрежата надхвърлят 6 хил. мегавата. 

От статистиката на ЧЕЗ България е видно още, че потреблението на енергия в Западна България расте с над 50% през месеците декември, януари и февруари, спрямо летните месеци юли, август и септември.

Електроразпределителното дружество даде данни и за отчета на електромерите през празничните дни. С тази дейност са били ангажирани 579 служители и така е спазен законовият срок от 31 дни за отчет на измервателните уреди. През празничните дни обаче служителите на компанията не са имали достъп до 12% от възложените за отчет електромери и на тези клиенти е дадена възможността сами да отчетат показанията си.

Припомняме, че на последното заседание на правителството за 2014 година бяха коментирани оплаквания на потребители, че последните фактури са за по-дълъг от предвиденото срок за отчитане на електромерите.

Тези сигнали станаха причина за спешна проверка от страна на Министерството на енергетиката. Анализите обаче показаха, че и трите електроразпределителни дружества не са нарушили изискванията на закона. 

Междувременно ЕРП-тата предупредиха, че заради студеното време хората прекарват повече време в домовете си и използват повече уреди за отопление, но често те са с нисък енергиен клас. Това ще повиши месечните сметки, допълват компаниите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още