IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът и вносът намаляват с по 3,1% на годишна база през ноември

Износът за ЕС се понижава за пръв път от три месеца, докато вносът бележи пето поредно повишение

12:31 | 12.01.15 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът и вносът намаляват с по 3,1% на годишна база през ноември

Износът и вносът намаляват с по 3,1% на годишна база през ноември, показват данните на Националния статистически институт. Износът за ЕС се понижава за пръв път от три месеца, докато вносът бележи пето поредно повишение.

Износът за държавите членки на Европейския съюз (ЕС) се понижава за пръв път от три месеца (-0,5%) на фона на спадащия експорт към трети страни (-7,3%). Същевременно вносът от Европа бележи пето поредно повишение (+5,1%), докато импортът извън страните членки се понижава с двуцифрени стойности за трети път през 2014 г. (-15,1%).

За първите единадесет месеца на 2014 г. износът се понижава с 1,6% на годишна база, докато вносът се покачва с 0,4%. Експортът към ЕС за периода расте с 2,1%, докато към трети страни намалява със 7,1%. Импортът от ЕС се увеличава с 3,4%, а този от трети страни спада с 4%.

Изменение на общия износ по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

 

Изменение на общия внос (CIF) по месеци на годишна база (в %)

Графика: НСИ

В предпоследния месец на миналата година общият износ на страната възлиза на 3,8 млрд. лв., докато вносът е за 4,4 млрд. лв. Така през месеца дефицитът по търговското салдо нараства до 538,9 млн. лв. Това показват предварителните данни на НСИ.

За периода от януари до ноември общият износ се равнява на 39,8 млрд. лв., като е с 1,6% по-малък в сравнение със същия период на 2013 г. В същото време сме внесли стоки за 46,7 млрд. лв., или с 0,4% повече за една година. По отношение на дефицита – за единадесетте месеца той е в размер на 6,913 млрд. лв., или с 827,8 млн. лв. повече от салдото за първите единадесет месеца на 2013 г.

Търговията на България с трети страни

През ноември износът за трети страни намалява със 7,3% на годишна база и е в размер на 1,4 млрд. лв. Последно експортът към трети страни нарасна през септември, като тогава покачването бе едва третото за 2014 г. Вносът на България от трети страни намалява с 15,1% спрямо същия месец на предходната година и е за 1,6 млрд. лв.

Понижението с двуцифрени стойности също е третото за отминалата година. През ноември дефицитът по външнотърговското салдо на България с трети страни е 169,8 млн. лв, а от началото на 2014 г. - 3,162 млрд. лв.

За единадесетмесечието износът на стоки и услуги към трети страни се понижава със 7,1% на годишна база и възлиза на 14,9 млрд. лв. За същия период сме внесли с 4% по-малки стоки за 18,1 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България извън ЕС са Турция, Сингапур, Русия, Китай, Сърбия и Македония, които формират 53,4% от износа за трети страни, сочат още данните на НСИ.

Износът към югоизточната ни съседка се покачва с 2% на годишна база до 3,7 млрд. лв., а вносът намалява с 4,6% до 2,62 млрд. лв. От Турция внасяме най-много след Русия.

Износът към Русия и Украйна обаче продължава да се влошава. Експортът към Русия спада с 8,6% до 966 млн. лв., а този към Украйна – с 58,8% до 324 млн. лв. От началото на годината до 30 ноември внесените от Русия стоки и услуги са със 17% по-малко в сравнение с година по-рано до 7,223 млрд. лв. Импортът за обхванатата от криза Украйна се свива с 3% до 982 млн. лв.

Износът към Сингапур продължава да расте. Към края на ноември експортът за азиатската страна вече прехвърли 1 млрд. лв. след ръст от 94% на годишна база. Вносът се повишава с 51% до 36,5 млн. лв., с което поддържаме положително търговско салдо със страната. То е второто най-голямото сред държавите извън ЕС след размера на салдото с Турция.

От друга страна износът към втората по големина икономика в света – Китай, намалява с 16% до 963 млн. лв., докато вносът се повишава с 12% до 1,55 млрд. лв.

През единадесетмесечието вносът от Сърбия се повишава с 18% до 546 млн. лв., докато износът намалява с 4% на годишна база до 648 млн. лв. Експортът към Македония е с 1,8% повече, а импортът е на практика без изменение до 486 млн. лв. И с двете западни съседки поддържаме положителен търговски баланс.

Износът към САЩ доближава 553 млн. лв., като е с 1,2% повече спрямо година по-рано. Същевременно вносът нараства с 48% до 522 млн. лв.

Търговията на България с държавите членки на ЕС

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71,1% от износа за държавите членки на ЕС, отчита от НСИ, но с данни към октомври. Статистическият институт оповестява с месец закъснение по-подробни данни за търговията с ЕС както по основни търговски партньори, така и по сектори. Ето защо с годишните данни ще получим информация за търговските взаимоотношения със страните членки през ноември.

Все пак за периода от януари до октомври 2014 г. износът към най-големият ни търговски партньор сред страните членки – Германия, намалява с 5% на годишна база до 4,39 млрд. лв., а вносът расте с 11,4% до 4,98 млрд. лв.

Към Италия експортът се повишава с 2% до 3,26 млрд. лв., а вносът спада с 4,7% до 2,97 млрд. лв. Все пак търговското ни салдо със страната е положително.

Към края на октомври износът към Румъния расте с 0,8% до 2,89 млрд. лв., а импортът се повишава с 5 на сто до 2,9 млрд. лв. Експортът към Гърция намалява със 7% до 2,4 млрд. лв., а вносът – с 10% до 2,1 млрд. лв. И с южната ни съседка поддържаме положително търговско салдо.

Износът както към Франция, така и към Белгия расте – с 0,1% до 1,56 млрд. лв. и с 63% до 1,47 млрд. лв., съответно. Същото важи и за вноса. Към Франция той расте с 3,7 на сто до 1,28 млрд. лв., а към Белгия – с 11 на сто до 871 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
ми като гледам коментарите под моя, явно има хора които имат нужда от елементарните обеснения:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Гледай статистиките-това, че ти не се връщаш(ако не се де) не значи, че хората не се връщат. Щото в момента са горе-долу изравнение пристигащи и заминаващи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Не ти вярно се шегуваш:) Петър Стоянов... Пешо, да не си зарязал бракоразводните дела и сега да ни гъбаркаш тука?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
Ама не знам що го обясняваш това...банални неща казваш. А тоя с минуса сигурно се е объркал натиснал е без да иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Ти се шегуваш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
може ли писалият ми минус да каже в кое не съм прав, а е прав колегата "потребител"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 9 години
Много по-рано ще пресъхнат имигрантските потоци! Много от хората от начало бяха сами, но сега вече си взеха и семействата. Оставам на страна, колко пари напуснаха БГ след КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
:) Е другото е политиката на Дянков - свиваме вътрешното търсене и излизаме на +++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
За съжаление точно така излиза. Но имигрантските пари ще пресъхнат и те в най-скоро време след като старците, които ги получават се пренесат в един по-добър свят. Тогава вече фалита ни е в кърпа вързан. ГЕРБ с безумната си социална политика в стил Станишев само ускорява беизбежния фалит с вдигането на МРЗ както и на пенсиите. Без съмнение ни чакат много тежки дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 9 години
Само дето ние вече доста години сме начервено ако говорим за търговски баланс и валутния борд се крепи на ПЧИ , Емигрантските пари и положителното салдо от евро програмите . Като сметнеш че ПЧИ са на нула , оставаме на евро средства и на емигрантите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още