IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство се е покачило през ноември

На годишна база ръст е отчетен в преработващата промишленост, а спад в добивната и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ

11:36 | 09.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Промишленото производство се е покачило през ноември

Индексът на промишленото производство* през ноември е нараснал с 0,4% на месечна сезонно изгладена база и с 0,9% на годишна календарно изгладена база, показват данните на Националния статистически институт.

Изменение на индекса на годишна база:

Графика: НСИ

Месечни изменения

През ноември 2014 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 0,9%, в преработващата промишленост - с 0,7% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,2%.
             
По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 26,7%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 16,9%, производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение - с 10,6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 8,1%. Спад е регистриран при: производството на химични продукти - с 12,9%, производството на основни метали - с 11,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8,1%, производството на превозни средства, без автомобили - с 5,7%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство е отчетен в преработващата промишленост - с 3,5%, а спад е регистриран в добивната промишленост - със 7,6% и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,6%.

По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 51,7%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 35,9%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 28,8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 20,1%. Намаление е отчетено при: производството на основни метали - с 16,7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 9%, производството на облекло - с 8,9%.

* Индексът не измерва действителното равнище на производството, а оценява средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката се извършва представително наблюдение на предприятията от промишлеността, като извадката обхваща предприятия, чийто годишен оборот надхвърля 97% от оборота на цялата промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още