IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България продължава да изостава зад държавите от ЕС

Проучване на "Отворено общество" показва, че страната е на дъното по 4 категории - икономика, демокрация, управление и качество на живот

14:24 | 13.01.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нека данните ни мобилизират, призова вицепремиерът Меглена Кунева по време на дискусията в СУ &quot;Св. Климент Охридски&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Нека данните ни мобилизират, призова вицепремиерът Меглена Кунева по време на дискусията в СУ "Св. Климент Охридски". Снимка: БТА

На България ѝ е все така трудно да настигне останалите държави от ЕС и остава в дъното на класация, изготвена от институт „Отворено общество“.

България е на дъното на класацията сред страните членки на ЕС и при четирите основни категории на индекса - икономика, демокрация, качество на живот и добро управление, предаде БТА.

Ранглистата е изготвена на базата на "Индекса на настигането" за 2014 г., който бе представен от Марин Лесенски на кръгла маса "Настигат ли страните от Централна и Източна Европа останалите държави от ЕС?" Мястото на България".

"Индексът на настигането" измерва и класира постиженията на 35 държави в Европа - страни членки и кандидатки, по 47 индикатора в четири категории - икономика, демокрация, качество на живот и управление.

По отделните категории сравнително най-добре страната се представя в категорията икономика, където заема 28-мо място, в демокрация - 28-мо място, а в добро управление - 29- място. Като цяло България заема 29-о място сред 35 страни в класацията, обясниха от института.

Страната ни е най-зле в категорията качество на живот, където заема 30-о място, като се измерват индикатори по образование, здравеопазване, потребление. При отделните индикатори България е най-добре при нивото на държавен дълг, където е втора в класацията след Естония. Сред най-лошите индикатори на страната са енергийна ефективност - последното - 35-о място, корупция - 34-то място, върховенство на закона – 31-о място, свобода на медиите - 30-о място.

Основният извод е, че настигането работи и дава резултати, но някои страни се възползват по-добре, а други - по-слабо, от членството си в ЕС.

България и Румъния остават на последните места и в четирите издания на индекса. Най-динамично и успешно настигащата страна е Естония, която е на 13-о място. Полша, Литва и Латвия също показват положителни тенденции на развитие. Изследването потвърждава връзка между ключови индикатори, например качеството на образованието и нивото на свобода на медиите.

"Нека данните вместо да ни отчайват, да ни мобилизират", призова вицепремиерът Меглена Кунева. По думите й догонването е въпрос на реформи, а не толкова на усвояване на еврофондовете. Според нея важни са реформите в образованието, съдебната система и администрацията. Кунева каза, че оценява реформите, които министърът на образованието иска да направи. Тя отбеляза, че достатъчно инвеститори са напуснали страната, а други никога не са дошли, защото са чули от колегите си, че не могат да разчитат на бързо и ефективно правосъдие.

"Най-силната валута е доверието, България трябва да повиши доверието, като задълбочи съдебната реформа", смята тя.

Според Кунева атентатът в Париж е поставил още по-остро въпроса за членството на България в Шенген. По думите й страната ни се държи като отговорен и реален член на Шенген. България няма да допусне Европа да е на две скорости по отношение на сигурността и ние да сме във втората скорост, посочи тя. Според нея реалното ни членство ще доведе до повече сигурност за страната ни и за ЕС.

"Времето за подготовка за българското председателство на ЕС е и време да консолидираме националните си цели, с които да кажем, че знаем, можем и сме достатъчно настойчиви, за да ги доведем докрай", каза Меглена Кунева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Хора без работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
ert
преди 9 години
Ами нормално е все още да изоставаме, нали затова в момента все още сме в период на преход и реформи, вървим с ускорени крачки по пътя на прехода за да настигнем развитите страни?Като минем през прехода и го завършим след има-няма още 25г., тогава ще сме на едно ниво с останалите, или поне така очаква народа. До тогава трябва да работим и да върим по пътя на прехода и шоковите реформи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
добро утро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
добро утро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още