fallback

Лукарски: Не отстъпваме от позицията си за добив на шистов газ

Търговското споразумение между ЕС и САЩ няма да се отрази на мораториума за проучване и добив на шистов газ, смята икономическият министър

10:57 | 16.01.15 г. 2

България няма да отстъпи от позицията за добива на шистов газ, коментира по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на депутата от БСП – Лява България Кристиан Вигенин по отношение на преговорите за търговското споразумение между ЕС и САЩ.

"Не мисля, че може да има притеснения по отношение на мораториума, уведомили сме ЕС за нашата позиция", коментира икономическият министър. Той посочи още, че премиерът Бойко Борисов също е заявил, че мораториумът за добив на шистов газ в България ще се запази, докато не бъде намерена опазваща околната среда технология.

Притесненията на БСП са, че разпоредби в Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) може да задължи страната ни да допусне добива на шистов газ, защото в противен случай се нарушава свободата на инвестиции.

Икономическият министър посочи, че в българското законодателство също е предвиден наднационален арбитраж и затова няма как да поискаме въпросът за арбитраж на подобни спорни въпроси, предвиден в ТТИП, да отпадне.

Споразумението в този му вид неглижира социалните аспекти и затова ще ни бъде трудно да го подкрепим, коментира още Вигенин. Той допълни, че БСП настоява за прозрачност и публичност на преговорния процес. За Божидар Лукарски обществото е добре запознато с процеса, посочвайки, че Европейската комисия е публикувала част от документите по преговорите.

Той обаче не представи анализ как ще се отрази споразумението върху българската икономика.

Министърът не уточни категорично и каква е позицията на България по отношение на генно-модифицираните култури, коментирайки че в ТТИП този въпрос не е засегнат. Въпросът за отглеждане на модифицирани култури се решава от всяка държава членка в ЕС. Това стана възможно след като преди няколко дни Европейския парламент одобри текстове в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 05.09.22 г.
fallback