IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов поиска от парламента бърз избор на нов подуправител на БНБ

Най-важен е банковият надзор, за който отговаряше Цветан Гунев, а той не е на работа от месеци, посочи премиерът

15:21 | 14.01.15 г.
Борисов поиска от парламента бърз избор на нов подуправител на БНБ

Премиерът Бойко Борисов се надява прокуратурата да си свърши работата по случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), а през следващата седмица парламентът да избере нов подуправител на БНБ. Това стана ясно от неговите думи в Народното събрание днес.

Припомняме, че изборът се налага, след като съдът отстрани от този пост Цветан Гунев, който е обвиняем от 16 юни миналата година за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Той беше отстранен с мотива, че ако остане на работа, може да окаже натиск върху свидетелите по делото срещу него.

Най-важният сектор е банковият надзор, за който отговаряше Гунев, а от месеци той не е на работа, изтъкна Борисов.

Премиерът припомни, че над 3,3 млрд. лв. са изплатени на вложителите на КТБ, а цесиите вече са забранени. Проведени са две съвещания с прокурори, с МВР и ДАНС, за да се разкрият всички средства, изнесени в чужбина, и да може държавата отново да си ги прибере.

Борисов изрази надежда държавата да си възстанови поне 1 млрд. лв. „Разчитам много на прокуратурата, като господар на тези производства и дела, които в момента се водят“, коментира Борисов. По думите му отлагането им с по месец-два ни отвеждат далеч от извършеното престъпление.

"Най-добронамерено моля, чисто административно, съдебната система по-бързо да насрочва делата, а да отсъжда както сметне за добре", посочи още Борисов.

Премиерът обяви също, че тази вечер чака разговор след посещението на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович в Москва, който води разговорите за „Южен поток“. Той призна, че не знае каква е позицията на руската страна и че досега няма писмена заявка, че проектът е спрян.

По думите му Шефчович ще го уведоми за становището на Русия за бъдещето на газопровода.

„Много по-добре би било „Южен поток“ да мине през България и да спре на един голям хъб, който да бъде опериран от фирми на ЕК, и в него да се събира българския газ и този от Румъния. Отделно, ако един ден азерският газ бъде пуснат да мине през Турция, може да стигне и до тук. Темата за хъба е сложена на масата на ЕК и ще се работи активно“, обясни Борисов.

В същото време премиерът обяви, че няма да отпадне мораториумът за добив на шистов газ, докато не бъдем убедени като общество, че има нова технология, която е безопасна за околната среда.

Бойко Борисов призова депутатите и да напишат спешно закон, с който да възложат на правителството да строи продължение на защитното съоръжение на границата, защото в противен случай ще трябва да се чакат срокове, предвидени за различните процедури, като обществените поръчки, свързани със строителството.

„Съберете се, напишете, това е кратък текст половин страничка, еди-колко си километра, еди-колко си пари, ще намерим държавна фирма да строи. Ако решите, може още другата седмица да започнем да действаме“, призова той народните представители.

Премиерът прогнозира, че няма много време, защото с покачването на температурите, миграционният натиск ще се засили.

По думите на Борисов изградената вече ограда на границата с Турция показва, че намалява седем пъти бежанците, които минават нелегално.

„Границата се пази надеждно, нашите жандармеристи, полицаи работят при много тежки условия, но те са в условия на война, на бойни действия, на тежки климатични условия, и стоят и пазят, така както истинските граничари пазят“, обясни той.

Според него армията ще помогне с логистика и водачи, които са обучени за мисии.

По-рано днес пък стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е възложил на финансовия министър Владислав Горанов и на транспортния Ивайло Московски да прегледат още веднъж схемите и да се срещнат със синдикати и браншови организации във връзка с проблемите в БДЖ, пише БТА.

Той заяви категорично, че няма място, за което ще позволи да остане без транспорт. Там, където е възможно ще се редуцира броят на влаковете, разписанието, а където е възможно ще се ползва друг транспорт. Иначе всички данъкоплатци плащаме 10 души да се возят във влак, мотивира се премиерът.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още