IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ няма официално уведомление за спиране на "Южен поток"

Индикациите са много сериозни, но към момента няма нищо, обясни директорът на холдинга Жаклен Коен пред парламентарната енергийна комисия

17:38 | 11.12.14 г.
БЕХ няма официално уведомление за спиране на "Южен поток"

В Българския енергиен холдинг (БЕХ), като акционер в "Южен поток - България", няма получено официално уведомление за спиране на проекта "Южен поток". "Индикациите са много сериозни, но към момента няма нищо", обясни изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен пред депутатите от парламентарната енергийна комисия. Той допълни, че дружеството очаква съобщение за денонсиране по официален път.

По време на разговорите зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов потвърди, че Министерството на икономиката и енергетиката не е получавало заповед от страна на премиера Пламен Орешарски за спирането на работата по "Южен поток" след наказателната процедура от ЕК по проекта. Припомняме, че Пламен Орешарски заяви, че замразяваме работата по газопровода до изясняване на коментарите на Брюксел.

Коен обясни, че има пълен опис на документите по "Южен поток", които касаят БЕХ като акционер в "Южен поток - България" и депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров предложи цялата документация да бъде внесена в секретната секция на Народното събрание.

"Там се влиза с подпис и всеки народен представител носи отговорност за разпространението на тези данни", каза Димитров. От БСП – Лява България обаче са на мнение, че внасянето на документи дори и в секретната библиотека на парламента може да се използва срещу страната при евентуален арбитраж за спирането на проекта.

След гласуване депутатите приеха почти единодушно цялата документация с ЕК по проекта да бъде представена на депутатите. "Тя със сигурност не е засекретена", категоричен беше Делян Добрев.

По отношение на документите на БЕХ по проекта председателят на енергийната комисия предложи адвокатите на холдинга да преценят каква част са секретни и коя не. Секретните ще бъдат внесени в секретната част на парламента, а останалите - по нормалния ред.

Единствено бившият енергиен министър Драгомир Стойнев се въздържа при това гласуване.

Антон Павлов посочи в отговор на въпрос в комисията, че Европейската комисия е изпратила писмо до правителството за нарушения в няколко точки по проекта. Те се отнасят до компетенциите на България да сключи споразумение по проекта с Русия, до създаването на "Южен поток - България" и до възлагането на поръчките от компанията. За нарушения на Третия либерализационен пакет България е била уведомена в неофициален разговор в Главна дирекция по конкуренция в ЕК, призна Павлов.

Той уточни, че правителството на Орешарски е отговорило на това писмо, с което е започнала наказателната процедура срещу България. Досега обаче няма отговор от Брюксел по обясненията.

Жаклен Коен посочи, че писмо, в което има описания на всички нарушения, е изпратено от ЕК на 14 август 2013 г. Драгомир Стойнев от БСП, който по това време отговаряше за енергетиката в кабинета "Орешарски", посочи, че такова писмо е изпратено до всички държави членки в проекта и всяка от тях е обявила, че не се съгласява с критиките.

По отношение на газовите връзки на България със съседни страни Жаклен Коен уточни, че пазарните тестове са показали, че новата връзка с Гърция е неизгодна, но само при положение, че не функционира Трансадриатическият газопровод - ТАР. Икономическа логика да съществува връзката "Комотини - Стара Загора" има и след приемането на идеята за „Вертикален газов коридор“, посочи Коен.

По-рано парламентарната комисия по енергетика изслуша Антон Павлов за срещата на страните, през чиято територия трябва да мине „Южен поток“, и комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович във вторник в Брюксел. Павлов изчете подписаната декларация от представителите на България, Румъния и Гърция относно "Вертикалния газов коридор". Павлов посочи още, че преди да бъде предложен в Брюксел, този коридор е съгласуван между трите страни по време на среща в Атина в началото на седмицата.

По отношение на идеята за изграждане на газов хъб край Варна Министерството на енергетиката още няма готови разчети и подробностите ще бъдат представени по време на заседанието на комисията през следващата седмица.

По време на следващото заседание на енергийната комисия ще бъде проведен и блиц контролът на енергийния министър Теменужка Петкова, предвиден за днес. Министърът отсъства по уважителни причини, отбеляза в началото на заседанието председателят Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още