IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ - в решаваща фаза през 2015 г.

При сключено споразумение икономиката на ЕС би могла да нараства със 120 млрд. евро годишно

08:13 | 16.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ - в решаваща фаза през 2015 г.

САЩ и ЕС трябва да се възползват от липсата на ключови американски избори догодина, за да сключат амбициозното споразумение за свободна търговия, покриващо половината от световния брутен вътрешен продукт (БВП), твърдят високопоставени търговски представители, цитирани от Ройтерс.

В средата на миналата година ЕС и САЩ започнаха преговори по споразумение, наречено Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), което според поддръжниците му е средство за насърчаване на растежа и заетостта без да се трупат дългове в момент на икономическа и геополитическа  несигурност, припомня агенцията.

Според доклад, изготвен за Европейската комисия, при сключено ТТИП икономиката на ЕС би могла да нараства със 120 милиарда евро годишно, което се равнява на 545 евро на глава от населението, а икономиката на САЩ - с 90 милиарда евро (114 милиарда долара).

Само че за да бъде доведена докрай една търговска сделка, могат да минат години. Именно такова споразумение бе сключено между ЕС и Канада миналия месец, около пет години след началото на преговорите.

Еврокомисарят за търговията Карел де Гухт заяви в интервю за Ройтерс, че това е твърде дълъг период.

"Не можем да преговаряме с тази интензивност пет години", коментирал Де Гухт в кулоарите на търговска конференция в Рим. "Мисля, че трябва да се опитаме да се възползваме от идната година. Технически това е възможно (...) След това зависи от политическата воля и това е много трудно за прогнозиране", посочва еврокомисарят. 

"Не мога да си представя, че може да има Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) без такива (енергийни) клаузи", каза по-рано той.

Ползите от едно енергийно споразумение между САЩ и Европа биха могли да са големи за ЕС, където цените на природния газ са около три пъти по-високи, отколкото в САЩ.

Споразумението обаче се изправя пред опоненти от двете страни на Атлантическия океан, които се страхуват, че подобна сделка може да доведе до пренебрегване на разпоредбите за защита на потребителите. Опасенията идват въпреки многократните уверения от преговарящите, че не биха компрометирали общоприетите стандарти.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
С други думи, евро в целия ЕС и никакви местни валути на бивши държавички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още