IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска САЩ да изнасят петрол и газ за Европа

За ЕС е важно възможно най-скоро да бъде приета позиция по енергийното споразумение, коментира досегашният еврокомисар по търговските въпроси Карел де Гухт

13:58 | 10.09.14 г. 9
ЕС иска САЩ да изнасят петрол и газ за Европа

САЩ трябва да се ангажират с износ на петрол и природен газ за Европа като част от усилията за създаване на трансатлантическа зона за свободна търговия на фона на геополитическата ситуация в Европейския съюз (ЕС), заяви европейският комисар по търговията Карел де Гухт, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Напрежението между Русия и Запада за бъдещето на Украйна кара ЕС да поднови усилията си да сложи край на десетилетията зависимост от руския газ. Решение може да бъде по-големият достъп до значителните американски ресурси, отбелязва Ройтерс.

Отмяната на 40-годишната американска забрана за износ на петрол и постигането на споразумение за експорт на черно злато в Европа може да окаже натиск върху руския президент Владимир Путин чрез спад на световните цени на суровината, допълва агенцията.

По думите на Карел де Гухт, който снощи говори пред журналисти във Вашингтон, за ЕС е важно възможно най-скоро да бъде приета позиция по енергийното споразумение. 

Не мога да си представя, че може да има Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) без такива (енергийни) клаузи, допълни той.

Де Гухт е във Вашингтон за среща с представителя на САЩ за външната търговия Майкъл Фроман преди преговорите по търговското споразумение по-късно този месец, чиято цел е да се интегрират двата пазара, възлизащи на половината от световната икономика.

Ползите от едно енергийно споразумение между САЩ и Европа биха могли да са големи за ЕС, където цените на природния газ са около три пъти по-високи, отколкото в САЩ.

Европейците настояват за подробно оформена глава в търговското споразумение, в която се излагат ангажиментите на САЩ за износ на енергоносители.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
те руснаците издържаха Сталинград, та тва ли нема да издържат брате, няма разгром там, те са свикнали на тежки години, ама американците не са ... :) И някъде бях чел трабва да го намеря пак, че американците които имат некой заделен лев настрани напускат кораба там към Швейцаря, Нова Зеладия. Автралия, Коста Рика - баба ти Търнър и т.н. Защото ние тука от далече може би имаме представа, но тея там със сигурност знаят много добре за кво става въпрос и на къде вървят нещата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 9 години
да прав сикогато се говори за шистов газ никой не споменава думата водаа именно тя е необходима в ОГРОМНИ количества за този "добив" затова и в тексас вече си пият пикнята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 9 години
ЕС иска САЩ да изнасят петрол и газ за Европа .................................................................................хахахахахахахахахахахахахахахахаха се чува от западния бряг на Атлантика и призовава НАТО да продължи с "разрастването" си до пълното членство на Русия, Китай, Япония и Аляска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Шистовата революция в САЩ е огромен балон, разчетен да окаже преса и да закърпи нещата до разгрома на Русия. Ако руснаците издържат още 1-2 години, трясъкът в САЩ, а от там и в Европа ще бъде апокалиптичен!Американците изобщо нямат свой газ за износ! Те внасят газ като луди от Канада и още от къде ли не! Шистовият добив вече гълта повече пари, отколкото дава и това скоро ще изтрещи! Единственият шанс и за Европа, и за Америка е до тогава да съборят Путин и да яхнат руските находища, ако трябва и с ядрена война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
сега само зимата да е няква люта и глей с цените от САЩа кво става. На пролет или още на Ивановден ги виждам ЕС да тичат с армагани към Москва и договорки в цени санкции тогава ше дават и Украйна, Румъния, България и Гърция барабар със заемите в all inclusive и с отстъпка .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Лелеее ЕС искало????Не е вярно?Колко хора от ЕС го искат? Я един референдум по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Ша дават газ и петрол, за кво сме ги пратили да завземат континента иначе?? хахса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
"ЕС иска САЩ да изнасят петрол и газ за Европа" - опаааа е айде са да видиме, дет вика Danny666, че все му била евтина газта на 0.10 цента там в USA, че нямало замърсявания от шистака и т.н. та да видим нашите "американски" братя дали ше ни го "подадат" тънко или дебело ... :) ако и тука стане толкова евтино като там - петрол, газ etc. аз съм навит няма грижи ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
1. Защо ли си мисля, че до 3-4 години ще секне петролъти газта в Северно море, а доставките на газ и петрол от САЩ няма да са по-евтини в никакъв случай. На 1 млн. британски единици щатския газ ще е с 2-3 долора по-скъп отруския, а руският може и да намалее в цена.2. Освен това положението с шистовия газ в САЩ никак не е розово. Само дълговете на добиващите компании, заради изкуствено поддържаните ниски цени, са над 160 млрд долара. А за извличане на 1000 кубически метра днес са нужни два пъти повече сондажи отколкото преди 5-10 години.Може, ама не ми се вярва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още