IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Трябва да водим преговори с Русия в защита на интересите ни

Енергийният борд е лобистки орган, смята бившият енергиен министър

15:47 | 19.01.15 г. 2
Стойнев: Трябва да водим преговори с Русия в защита на интересите ни

България трябва да води интензивни преговори с Русия в защита на своите интереси в областта на енергетиката, препоръча бившият енергиен министър Драгомир Стойнев по време на посещението си в Стара Загара.

Той отчете, че българската газопреносна мрежа не е готова за пренасочване на доставките през Турция и Гърция и има забавяне на работата по проектите по газовите връзки с двете ни южни съседки, пишат от пресцентъра на БСП.

„Българската енергетика има два проблема – първият са дъгосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК и двете електрически централи AES и КонтурГлобал, а вторият – дългосрочните договори с производители на енергия от вятър и слънце на цени няколко пъти по-високи от тези, на които продава НЕК“, обясни още депутатът от левицата.

Той коментира, че преговорите с тези инвеститори текат вече шест месеца, а резултати от тях не са обявени, не е ясно и кога ще стартира енергийна борса и как ще бъде изпълнен ангажиментът за либерализация на енергийния пазар.

Припомняме, че преговорите с двете т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн бяха наредени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) през миналото лято. Първоначално обаче инвеститорите отказваха да приемат заложеното задължително намаление на изкупната цена с точно определени проценти.

Това наложи новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова да отмени решението на своя предшественик Боян Боев. В новото решение на регулатора е записано единствено НЕК да проведе преговорите, без предварително да предопределя резултата от разговорите.

Преди седмици председателят на ДКЕВР Светла Тодорова заяви пред журналисти, че преговорите в момента се провеждат между НЕК и представителите на централи. Очаква се те да приключат към края на февруари.

В Стара Загора Драгомир Стойнев изказа и своите съмнения, че Енергийният борд, съставен по време на служебното правителство, всъщност е „лобистки орган, който се опитва да прокара интереси на определени играчи в сектора“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 9 години
СТОЙНЕВ,Защо не кажеш истината за двата "АМЕРИКАНСКИ" ТЕЦ-а и за ОСОБЕННИЯ ЗАЛОГ по смисъла на който НЕК се е превърнала в ГАРАНТ по тегленият от собствениците на ТЕЦ-те заеми за над 9,6 млрд.?ЗАЩО СТОЙНЕВ НИЕ ПЛАЩАМЕ ТЕЗИ АСТРОНОМИЧНА СУМА ОТ 9,6 МЛРД. ? ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НИТО ИЗВЪРШЕНИТЕ РЕМОНТИ НА ЦЕНТРАЛИТЕ , НИТО ПЪК ТЯХНОТО СТРОИТЕЛСТВО СТРУВАТ ТЕЗИ ПАРИ?!!Къде е Милко Ковачев , къде е ЦАРЯ за да ни обяснят как загробиха целият български народ с този ЗАЕМ ?! Няма кой да обясни защо простосмърния българин плаща не това което ПОТРЕБЯВА , а това което е ЗАЛОЖЕНО В ДОГОВОРИТЕ на НЕК с производителите на електроенергия!По тази престъпна схема ние ПОТРЕБЯВАМЕ 4000 Мв. а ПЛАЩАМЕ за разполагаеми мощности за 10000 Мв.На работещите като светофари ФОТОВОЛТАИЦИ, НЕК плаща договорената , а не произведена и подадена в мрежата енергия!Същото важи и за "АМЕРИКАНСКИТЕ" ТЕЦ-ве!ЗАРАДИ ЦЕНАТА НА ТОКА ВОДИТЕ КЪМ ФАЛИТ И БДЖ!ДОКОГА ЩЕ НИ ДЕРЕТЕ ПО ТРИ КОЖИ ОТ ГЪРБА БЕ СТОЙНЕВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Стойнев,Не беше ли ти човека който СПРЯ Южен поток и предостави ПЪЛНОМОЩНО на секретарката на Йотингер с което делигира права на фрица да представлява държавата България в ДВУСТРАННИТЕ ДОГОВОРИ С Газпром?!Не беше ли ти този който пет минути преди да се раздели с министерския пост сключи договор с УЕСТИНГХАУС съгласно който офшорката придобива 30%, а АЕЦ Козлодуй 70% от ХОЛДИНГОВАТА ГРУПА която трябва да тегли кредит от 5 млрд.$ за да построи 7-ми блок на АЕЦ-а?!Според договореното от теб ЗАЕМА ще се изплаща с изнесената в чужбина енергия от АЕЦ Козлодуй!Ами какво ще стане когато от МИКСА формиращ цената на тока който плащаме извадим онази част която е най евтината и се произвежда от АЕЦ -а?!ЕСТЕСТВЕНО Е, ЧЕ ЩЕ СКОЧИ ЦЕНАТА НА ТОКА КОЙТО ПЛАЩАМЕ!!КАКВА НИ Е ТОГАВА ПОЛЗАТА ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО НА ТОЗИ 7-ми БЛОК БЕ СТОЙНЕВ?!Трябва да си много нагъл за да застанеш в този момент и започнеш да коментираш случилото се в двата "АМЕРИКАНСКИ" ТЕЦ-а!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още