IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър вижда възможности цената на тока да бъде редуцирана

Преговорите с „американските“ централи могат да доведат до намаляване на цената на енергийния микс на НЕК, обясни Теменужка Петкова

10:25 | 26.01.15 г.
Енергийният министър вижда възможности цената на тока да бъде редуцирана

Реформи в сектор „Енергетика“ могат да доведат до намаляване, а не просто до задържане на цената на електричеството, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред БНТ. Тя посочи, че пример за такава реформа са преговорите с „американските“ централи в Маришкия басейн – AES ”Гълъбово“ и КонтурГлобал ТЕЦ Марица Изток 3.

Ако преговорите с тях бъдат успешни, това ще намали цената на енергийния микс, който плаща Националната електрическа компания (НЕК). „Това ще доведе и до редукция на цената за крайния потребител“, допълни още тя.

Със законодателни промени, които ГЕРБ подготвя, от микса ще бъдат извадени и топлоцентралите, които произвеждат електричество по неефективен начин.

„Ако това нещо се случи, дефицитът в НЕК ще бъде свит, а това от своя страна ще доведе до успокоение по отношение на цената на тока“, допълни още тя, но с уговорката, че крайното решение по отношение на промяната в цената е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Петкова направи и кратък коментар по отношение на „Южен поток“, обяснявайки, че проектът е спрян на политическо ниво и ангажиментите на България остават без промяна, а именно – газопроводът може да бъде построен единствено при спазването на европейските правила.

Проектната компания „Южен поток – България“ няма да бъде закрита и тя ще продължава да работи, докато България не получи официалната позиция на съакционера „Газпром“ за развитието на проекта. От държавата в момента не се плащат пари за реализацията на „Южен поток“, категорична беше още енергийният министър.

„На 20 януари Българският енергиен холдинг като акционер в „Южен поток – България“ уведоми изпълнителния директор от българска страна за това, че следва да бъдат предприети действия за редукция на заплатите, възнагражденията на служителите, които работят в „Южен поток – България“, така че те да бъдат изравнени със средните възнаграждения за сектор „Енергетика“, обясни още Петкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още