fallback

Очаква се двоен спад на руските и украинските туристи у нас през 2015 г.

Туроператори предлагат летният сезон да бъде удължен

14:07 | 26.01.15 г. 5

През тази година се очаква спадът на руските и украинските туристи да е два пъти пъти по-голям в сравнение с понижението от 2014 г. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която представи днес кампания за насърчаването на вътрешния туризъм.

За миналата година от януари до ноември руските туристи са били с 3,2%, или 21 хил. души, по-малко в сравнение с предходния период. Украинските туристи пък са намалели с 8,2%, или 56 хил. души.

„За тази година ги умножавам минимум по две. Това са вътрешни анализи. Нямаме официални данни. Самият факт, че има такава тенденция, показва, че следва да работим с такива нагласи“, заяви Ангелкова.

Мерките, които може да противодействат на тази тенденция, са облекчаване на визовите процедури, допълнителни чартърни линии и привличане на нискотарифните авиокомпании. Ще има и целева реклама в Германия, Великобритания, балканските и скандинавските страни.

Ангелкова допълни, че е провела среща с най-големите туроператори, с които да се обсъдят спешни мерки. Едно от техните основни предложения е било именно да има фокусирана реклама на традиционните пазари.

Туроператорите са предложили още сезонът да стартира през април, а не май-юни, и да приключи октомври – ноември, за което се водят разговори с организаторите на чартърни програми. Подобни мерки се предприемат и в Гърция, Испания и Турция.

В момента водим разговори с ЕК – ГД „Конкурентоспособност“ какво може да направи държавата целево, за да не се счита за държавна помощ. Това ще е ясно до десетина дни, допълни министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
fallback