IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова с план за спасяване на новия летен сезон

Спешните мерки са заради спада на туристи от Русия, Украйна, Великобритания и Германия

15:28 | 16.01.15 г. 5
Ангелкова с план за спасяване на новия летен сезон

Тревожни очаквания за Лято 2015 има министърът на туризма Николина Ангелкова заради спада на традиционните пазари Русия и Украйна и наблюдавания лек спад от Великобритания и Германия. Отсега тя готви спешни мерки, така че да се спаси предстоящият летен сезон или най-малкото да се запазят миналогодишните нива. Това заяви министърът по време на посещението си във Варна, предаде агенция „Фокус”.

В периода януари - октомври 2014 г. има спад на руските туристи с 3,2% и с 8,2% от Украйна. Спадът от Великобритания и Германия пък е в рамките на 0,5%, обяви Ангелкова.

Една от мерките е облекчаване на визовите процедури, уеднаквяване на консулските процедури и изнесените визови центрове. „Имаме констатации на база оплаквания от отделните градове в Русия, че се използват различни административни практики. Именно затова нашата цел е те да бъдат уеднаквени, за да може максимално да улесним издаването на туристически визи”, посочи министърът на туризма.

Очаква се Министерството да засили и рекламата на масовия летен туризъм чрез целенасочена реклама на туристическите борси.

В дългосрочен план за 2016 година вече се работи на по-високи обороти, обяви Ангелкова. В момента се изготвя националната програма за реклама на страната ни за 2016 година съвместно с бранша и общините, за да може да се изработи целева и фокусирана реклама. Като конкретен пример тя посочи започналите срещи с всички туроператори, които имат чартърни програми, така че те да бъдат максимално подпомогнати и да се засилят ранните записвания. Фокусът ще бъде насочен и към съседните на България държави, което да може да компенсира отчасти спада от Русия и Украйна.

Един от основните проблеми в туризма е липсата на кадрово обезпечаване и инфраструктурата, каза още министърът. Проблемите, касаещи инфраструктурата, ще бъдат адресирани до съответните ресорни министерства, защото министрите се отнасят с голямо разбиране към тези проблеми и търсят най-бързото им решение.

Ангелкова допълни, че статутът на курортите също е важен приоритет и само когато има обособен правен статут, голяма част от проблемите, натрупали се през годините, могат да намерят решение. „До края на месеца ще имаме и първата структура, която ще бъде представена за обсъждане. Посоките ще бъдат от една страна свързани с администрирането, ръководството и финансирането на курортите, а от друга страна се проучват възможностите те да бъдат бенефициенти по някои оперативни програми“, подчерта министърът.

До края на януари ще бъде факт и туристическото райониране на страната. Очаква се да бъдат утвърдени окончателно деветте туристически района - Северно Черноморие, Южно Черноморие, Долината на розите, Дунав, Родопи, Рила, Пирин, Стара планина, София.

Министърът каза още, че започва създаване на туристически научни обсерватории в страната. Проектът ще се реализира в партньорство с Румъния и с подкрепата на Европейската комисия и Световната организация по туризъм. Задачата на обсерваториите ще бъде събирането на статистически данни и изработване на иновативни туристически продукти. Според нея дейността им ще бъде подпомагана от университетите и местните власти.

Държавата ще подпомогне развитието на круизния туризъм, допълни министърът. По думите й това ще стане чрез намаляване на пристанищната такса за този тип плавателни съдове. Понижението ще бъде с 14 на сто.

Във Варна днес министърът се срещна с представители на туристически бранш, кмета на града Иван Портних и областния управител Стоян Пасев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
StefanL
преди 9 години
Aнгелакова спасяването на летният сезон не зависи от инфраструктура и кадрово обезпечаване! Нашите *** политици като Плевньо и Бойко нека плюят по Русия и да се целуват с Кери а ти после чакай туристи от Русия ! Как без инфраструктура и кадрово обезпечаване имахме такива силни сезони от 2007 до 2013 ? След конфликът в украйна и простотиите който Плевньо ръси по адрес на Русия руски клиенти няма! украйнци не ни трябват те са бедни мишоци нечистоплътни невъзпитани крадливи да си седят в бандеровската украйна ида викат "слава украйна" на гол тумбак чифте пищови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
А аз миналата година бях общо около 2 месеца на Равда. Нещата са се развили точно в посоката, която предполагаш. Непостижимо за ума е. На място, където инфраструктурата е предназначена да живеят 5 000 души сега живеят може би 50 000. Ако си мислиш, че са построили пречиствателна станция - не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
Последния път когато посетих нашето Черноморие преди 15 години се лекувах 1 месец от различни инфекции причинени от "чистата" вода. Сега умът ми не може да побере какво е станало след строителния бум. Дори държавата да ми плаща да хода на роден курорт, пак няма да отида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Нещо много станаха нещата за спасяване напоследък. КТБ, БДЖ, гръцките банки, сега и сезона. Колко ли още ни чакат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Aбе честно казано, докато в морето плуват ***, а стомашните проблеми при къпане в него клонят към вероятност от 80%,.. само пияници може да привлечем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още