IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очертава се недостиг на детски лекари в страната

Повечето от специалистите в момента са на около 50 години, коментира здравният министър

13:23 | 02.02.15 г. 3
Очертава се недостиг на детски лекари в страната

В страната вече се очертава недостиг и на детски лекари, каза днес във Варна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от БТА.

По думите му повечето от специалистите в момента са на около 50 години. Шарков допълни, че в страната има недостиг и на патоанатоми, анестезиолози, инфекционисти, ревматолози.

Министерството вече промени наредбата за специализациите в медицината, посочи Шарков. Той уточни, че за тази година болниците в страната обявяват 1313 свободни места за специализанти.

Завършващите медицина ежегодно са между 500 и 600 души. Зам.-министърът допълни, че за тази година министерството ще финансира теоретичното обучение на около 480 специализанти.

Той уточни, че тези млади доктори по принцип са на трудов договор и за това помощта е само за обучението им в университетите. За 2016 година ще процедираме или по този начин, или ще финансираме теоретичното обучение само на специализантите по професиите, в които има недостиг на кадри, каза още Шарков.

96 на сто от младите лекари у нас са готови да напуснат страната до момента на придобиване на специалност, сочат данни, оповестени миналата година. Близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат да работят в чужбина, пък са 44%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Кой ми цъкна минус бе? Вие в болница влизали ли сте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 9 години
И по-зле ще става, макар, че за мен детското здраве е най-важно от всичко. Което следва, че хората ще ги е страх да правят деца, защото просто няма кой да ги лекува. А това е огромен проблем. Но не бягат само детски лекари. За област Русе има само ДВАМА неврохирурзи! Въпреки, че министъра е анестизеолог тези доктори също са кът. Бягат и медицински сестри. Може да ви се струва маловажно, но те вършат точно 1/2 от цялата работа в болницата. Доктор без медицински сестри е точно, колкото мед сестри без доктор. Личната ми прогноза е, че 2020 година няма да съществува здравеопазване в България. Може би само в София няма да е така. Но там и без това винаги е различно от остналата страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Недостиг на лекари !!??? Ама за какво говорим ..!??? "И бежанците правят всичко възможно да избягат от България в посока Западна Европа. Това сочат данните на Гранична полиция. За една година при опит да преминат сръбската граница са заловени 2385 нелегални имигранти. Рекордьор е афганистанец, залавян шест пъти на браздата. Чужденците използват смартфони с джипиес, обикновени компаси или разпечатани карти от Гугъл при опитите си да стигнат до западната ни съседкаЗа нелегално преминаване на браздата със Сърбия през 2014 г. са осъдени 447 души."Ха ха ха Трябва да почнат и докторите да съдят за бягство от тази страна, която май вече както за много други , НЕ е тяхна ! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още