IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на кариерно развитие гони лекарите в чужбина

За последните 4-5 години половината от анестезиолозите са заминали зад граница

11:31 | 18.09.14 г.
Липсата на кариерно развитие гони лекарите в чужбина

Възможността за кариерно развитие, високият обществен статус и чак на трето място по-високото заплащане са основните причини българските лекари масово да заминават в чужбина. Това обясни главният секретар на УС на БЛС Димитър Ленков пред bTV.

„Ако бях десет години по-млад, нямаше да стоя и ден повече в България, след като станахме член на ЕС“, призна той, след като каза, че за последните 4-5 години половината от анестезиолозите са заминали зад граница.

По думите му тенденцията дори е за увеличаване на лекарите, които напускат страната.

"Най-често заминават за Германия, защото тя предоставя много добри условия за кариерно развитие, следват Великобритания, Франция, Дания, Швеция, Испания", обясни той.

Той посочи, че един специализиращ лекар взима 450 лева тук, а в Германия - 2500 евро. „В момента, в който завършат, заминават, в последния курс учат немски език“, каза Ленков.

Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването добави, че в системата на ТЕЛК средната възраст на работещите е 70 години. „Половината места са свободни, а хората, които работят са пенсионери“, обясни още той.

Според него българската система на образование по медицина е стара и пропита с корупция. "Лекарите имат трудно следване, а след като завършат, попадат в среда, която не ги мотивира“, коментира Кацаров.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още