IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миграцията на медицинските кадри нараства застрашително

Изтичането на лекари е ограничено до 5 на сто, но ще нарасне двойно в следващите две години, алармират експерти

14:45 | 20.07.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Миграцията на медицинските кадри нараства застрашително

Mиграцията на лекари и медицински персонал от България в момента е около 5 процента, но нараства със застрашителни темпове. Тази негативна тенденция отчита проучване, направено съвместно от Институт "Отворено общество", Българския лекарски съюз и асоциацията на специалистите по здравни грижи през септември - октомври 2011 г. сред 1000 лекари в страната.

Основно се усеща недостиг на анестезиолози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи и медицински сестри, съобщават близо 80 ръководители на лечебни заведения в страната, участвали в проучването.

През следващите две години 13% от анкетираните лекари и медицински сестри имат намерение да си потърсят работа в чужбина. Други 20% декларират нагласа за работа зад граница по принцип, без конкретни планове, коментира и Боян Захариев, програмен директор на Институт "Отворено общество". 

Основните причини за „изтичането“ на медицинските кадри от България се свеждат до три – търсене на по-високо заплащане, по-добри условия на труд и по-висок стандарт на живот, заяви заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов. По думите му от началото на годината досега страната ни са напуснали 256 лекари, като 32 от тях са се дипломирали тази година. През 2011 г. напусналите лекари са били 507, като се очаква тази година броят им да бъде още по-голям.

Най-предпочитаните държави за работа сред лекарите са Великобритания, Германия и Франция, като за 70 процента от тях основният мотив за напускане остава по-високото заплащане, а за 40 процента мотивът са по-добрите условия за работа.

Посочва се още, че средната възраст на практикуващите лекари у нас сега е 50 години, на възраст между 31-45 години са близо 25 на сто от лекарите, а младите под 30-годишна възраст са едва 5 на сто. Всеки трети лекар работи в столицата, като най-малък е броят на лекарите в районите на Разград, Кърджали и Смолян. 

"Държавата отчита проблема с миграцията на българските медицински специалисти като изключително сериозен и започва активна работа по мерки за бързо и ефективно решаване на проблема", каза Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента, която също взе участие в кръглата маса за човешките ресурси в здравеопазването. Тя припомни, че вече няколко пъти беше променяна наредбата за лекарските специализации, с която бяха дадени повече възможности за специализиране и заплащане на специализантите със средства от държавния бюджет и от еврофондовете. В същото време Дариткова акцентира върху необходимостта от обединяване на усилията на държавата, общините и експертите за постигане на ефективни резултати. През ноември предстои провеждането на нова среща, на която да бъдат обявени конкретни стъпки срещу „изтичането“ на българските медицински специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Докато основната лекарска заплата е около 500лв. - което е колкото на метачите от социала дето си стоят на сянка и никой не знае какво правят ми е много чудно как все още има медицина в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Наши лекари заминават дори за Турция , където стандарта в областта на здравеопазването е в пъти над нашия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Internet
преди 11 години
За сметка на това нискочелите, мързеливи, трътлести, некадърни и малограмотни полицаи стават все повече и повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Кой ще иска да упражнява най-уважаваната професия на светът точно туканка - та хем да взема нищожна заплата, хем да работи при питекантропски условия, хем да бъде обвиняван за всичко от всички, включително и от някакви управляващи с ниски челца, хем да яде бой от *** ??? Някой луд вероятно ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 11 години
Е, ми като емигрират, ще ни лекуват Боко Кратуната и Цецо *** - нали те са професори по всичко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Основно се усеща недостиг на анестезиолози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи и медицински сестри, съобщават близо 80 ръководители на лечебни заведения в страната, участвали в проучването."Някой да им напомни на тия ръководители, че освен тях в болницата има и хора които работят!!! Като си пишат бонуси и крадат да си спомнят че това са парите на колегите им а не да ги принуждават да ходят по протести и в чужбина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Това не е зле. Може да започнем да боледуваме по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още