IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с медицинските кадри се изостря

Над 600 лекари са напуснали България само през миналата година, показват данни на Българския лекарски съюз

08:34 | 25.04.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Кризата с медицинските кадри се изостря

Проблемът с намаляващите здравни специалисти в България в последните години все повече се изостря. Наред с въпроса за големия брой неосигурени, финансирането на болниците, скъпите лекарства, въпросът с липсата на лекари със специалност е изключително тревожен.

По последни данни само за миналата година около 600 доктори са напуснали официално България. Според запознати всяка година по един випуск дипломиращи се медици излизат зад граница, за да търсят реализация.

До няколко години няма да има кой да лекува българите, алармират от Българския лекарски съюз (БЛС). В тази връзка лекарското съсловие настоява държавата спешно да се намеси и да подпомогне с пакет от мерки висшето медицинско образование в страната.

Българските лекари бягат от България по две причини, призна в телевизионно интервю здравният министър Десислава Атанасова. Тя посочи, че липсата на финансови стимули и почти нулевите възможности за продължаващо обучение, са двете основни пречки пред завършващите обучението си медицински кадри.

Вече е подготвена нова наредба за специализациите на лекарите, която ще даде възможност да се специализира във всички медицински направления, а не само в спешната помощ, увери министърът. Според Атанасова това ще бъде важен стимул младите лекари да остават в България. Тя обясни, че са пропуснати много години, които са били обявени за нулеви, поради което дипломиращите се лекари не са имали шанс да специализират.

От лекарския съюз поясниха за Investor.bg, че кризата с медицински специалисти е заради „изтичането“ им в Европа, където намират по-добра професионална реализация и по-високи доходи. Главният секретар на съюза д-р Димитър Ленков обясни, че остарялото законодателство у нас допълнително спъва продължаващото обучение на кадрите.

От лекарското съсловие са готови да внесат конкретни нормативни предложения до здравното министерство, за да се направи първата стъпка към ограничаване на тази негативна тенденция. Има предложение да се върне наредбата от 90-те години, според която специализацията да се извършва в областните болници.

Д-р Ленков поясни, че сега специализации има само в университетските болници, които са пет в цялата страна. Преди години току-що завършилите лекари са имали право да специализират в болниците на областите, в които живеят, напомни той.

Другият проблем е, че сега системата за продължаващото обучение е много тромава, коментират лекари, които са минали по трудния път на специализацията. Първо се полага изпит, следват четири години обучение при минимално заплащане. На следващ етап е реализацията и възможността за кариера в България, но този път никак не е атрактивен за младите медици, които се изправят пред редица предизвикателства.

Съществува и друг проблем, който е причина за бягството на лекарите от страната. Според Юлиян Узунов от консултантската фирма Top Management Advisors, която се занимава с анализи на фармацевтичния пазар, липсва приемственост между утвърдените лекари, които вече са направили своята кариера и младите. Лекари потвърждават, че в медицинските среди често срещана практика е току-що дипломиралите се лекари да нямат достатъчно поле за изява.

Представители на лекарското съсловие са категорични, че масовото напускане на медицински специалисти може да се ограничи, при условие, че се увеличи заплащането на труда им, създадат се благоприятни условия за упражняване на професията, предоставят се възможности за непрекъсното обучение. В европейските страни държавата поема тази финансова отговорност, мотивират се от съсловието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Biso
преди 12 години
В Германия специализантите получават 3500 евро на месец, ако са семейни им остават чисти около 2/3 от тази сума. Тази заплата ти позволява да живееш достойно, да се съсредоточиш в работата си, да посещаваш семинари и подобни и да си в крак с новостите в лечението на заболяванията, научна литература от 200 лв. за един учебник не са ти проблем да си го позволиш. И там кадето специализираш можеш след това да останеш на работа при вече по-висока заплата, като лекар с защитена специалност.В задачата се пита, какво да се направи за да задържим младите лекари в България? През последните 20 години в България в областа на здравеопазването всичко е в сферата на пожелателното мислене и отговора на горната задача стата ясен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Biso
преди 12 години
В България след дипломиране чакаш да обявят места за специализанти в областа, в която искаш да се развиваш. Минават една или две нулеви години, което е изгубено време по всички стандарти. След обявяване на места специализанти се явяваш на конкурс и ако издържиш изпита получаваш място за специализант, но платено такова, за скромната такса от 180 лв. на месец. Следват още 4 години, през които специализираш, плащаш такса за специализацията, работиш на няколко места незаконно за да се издържаш. В болницата, където специализираш никои не иска да ти показва какво и как се прави, по-старите лекари крият и не споделят със специализантите опита си. И на края след 10 - 12 години си лекар по диплома и завършена специализация и започваш да си търсиш работно място в някоя болница по специалниста си за 500 - 600 лв. брутна месечна заплата, и всички очакват да носиш отговорност за човешки живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 12 години
Държавата та държавата! Хей хора държавата това сме ние! Освобождавайте бизнеса български от "тежести" ...щото е хилав, включително и от тежестта да плаща за труда на работещите и после плачете че държавата не може!? От кого и какво ще вземе тая държава та да дава!!!?? ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
И как след около 8 години ще ме убедят ПАК да снасям здравни осигуровки, при положение че даже няма да има кой да ме лекува?Много поздрави на г-н Ленков, ако чете това - много приятен, ерудиран и почтен човек - и отличен специалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още