IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари и пациенти поискаха 5% от БВП за здраве

Съсловни организации в здравния сектор алармираха за затруднен достъп на гражданите до лекарства

18:58 | 18.04.12 г.
Лекари и пациенти поискаха 5% от БВП за здраве

Увеличаване на парите за здраве като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) поискаха лекари и пациенти в днешния Европейски ден на пациента, съобщи БНР.

Лекарски и пациентски организации предложиха да се увеличи финансирането на здравеопазването до 5% от брутния вътрешен продукт. В момента делът на парите за здраве от БВП е под 4 на сто.

Участниците в кръгла маса на тема "Качество и сигурност - в интерес на пациента" се обединиха около мнението, че пациентите страдат от разлика в достъпа до здравна помощ в големите и малките населени места.

Други проблеми, рефлектиращи върху пациентите, са липсата на национална здравна стратегия и на етичен кодекс за отношенията между лекари и пациенти.

По повод на друг наболял въпрос - за дълговете на болниците и промяната в механизма на финансирането им, зам.-здравният министър д-р Минчо Вичев каза, че трябва да има информационна система, която да обхване всички болници, за да е ясно какви ресурси консумира всеки пациент.

Той добави, че досега за въвеждането на диагностично-свързаните групи, които да заменят сегашните клинични пътеки, не е направено нищо.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев алармира, че в 39 общини гражданите нямат достъп до лекарства, плащани с публични средства. Достъпът на гражданите до лекарства не е гарантиран, тъй като едва 30 на сто от аптеките в страната имат договори със здравната каса за отпускане на лекарства за лечение на животозастрашаващи заболявания, каза още Ненчев.

Анализ, извършен от съсловната организация, показва, че от близо 4 хил. аптеки в България половината не са сключили договор с касата заради липсата на стимули от страна на търговците на дребно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още