fallback

Очертава се недостиг на детски лекари в страната

Повечето от специалистите в момента са на около 50 години, коментира здравният министър

13:23 | 02.02.15 г. 3

В страната вече се очертава недостиг и на детски лекари, каза днес във Варна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, цитиран от БТА.

По думите му повечето от специалистите в момента са на около 50 години. Шарков допълни, че в страната има недостиг и на патоанатоми, анестезиолози, инфекционисти, ревматолози.

Министерството вече промени наредбата за специализациите в медицината, посочи Шарков. Той уточни, че за тази година болниците в страната обявяват 1313 свободни места за специализанти.

Завършващите медицина ежегодно са между 500 и 600 души. Зам.-министърът допълни, че за тази година министерството ще финансира теоретичното обучение на около 480 специализанти.

Той уточни, че тези млади доктори по принцип са на трудов договор и за това помощта е само за обучението им в университетите. За 2016 година ще процедираме или по този начин, или ще финансираме теоретичното обучение само на специализантите по професиите, в които има недостиг на кадри, каза още Шарков.

96 на сто от младите лекари у нас са готови да напуснат страната до момента на придобиване на специалност, сочат данни, оповестени миналата година. Близо 80% от абсолвентите по медицина търсят реализация в чужбина. Готови да заминат са и 65% от специализантите, решили да придобият специалността си тук. Току-що придобилите своята специалност лекари, готови да заминат да работят в чужбина, пък са 44%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
fallback