IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да достигне 2% реален растеж на БВП, твърдят експерти

Според Euler Hermes потреблението на домакинствата и инвестициите ще се запазят стабилни

15:44 | 03.02.15 г.
България може да достигне 2% реален растеж на БВП, твърдят експерти

Възможно е България да достигне 2% реален растеж на БВП за 2015 г., последван от 2,5% растеж през 2016 г. Това очакват представители  на компанията за застраховане на търговски кредитен риск Euler Hermes, която отвори клон в София.

Компанията очаква позитивното развитие на България в краткосрочен план да продължи.

„След възстановяването на вътрешното потребление, икономическият растеж се е увеличил от 1,1% през 2013 г. до очакваното ниво от 1,6% през 2014 г., докато износът отчита спад под въздействието на вялото представяне на икономиката на еврозоната, както и на събитията в Русия. Ние очакваме потреблението на домакинствата и инвестициите да се запазят стабилни през 2015 г., както и износът да се възстанови под влиянието на по-ниските цени на горивата и по-слабия български лев, предвид неговата обвързаност с еврото", коментира Людовик Сенеко, изпълнителен директор на Euler Hermes за Северна Европа, цитиран в прессъобщение на компанията.

"Като резултат постепенният икономически тренд нагоре би следвало да продължи и икономическият климат да се подобри. Euler Hermes прогнозира 2% реален растеж на БВП за 2015 г., последван от 2,5% растеж през 2016 г.", допълни Людовик Сенеко.

Дружеството информира, че насочва своето внимание към икономики, които демонстрират потенциал за растеж и са експортно ориентирани, каквато е българската икономика. Разрастващите се пазари в Източна Европа представляват все по-голям интерес за основни наши клиенти от Европа, отчитат експертите му.

Euler Hermes е базирана в Париж и има офиси в над 50 страни, с общ персонал от 6000 души. Euler Hermes e част от групата на Allianz. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още