IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Димитров: Дефлацията ще доведе до по-дълбока криза от хиперинфлацията

КНСБ ще подготви антидефлационна програма, заяви синдикалистът

17:43 | 02.02.15 г. 1
П. Димитров: Дефлацията ще доведе до по-дълбока криза от хиперинфлацията

Вследствие на задълбочаването на дефлацията ще се стигне до стагнация в икономиката и съкращаване на работни места. България бележи спад на цените от 2% през последните 16 месеца и се нарежда на второ място след Гърция по ниво на дефлацията.

Ако тази тенденция се запази, това може да значи дори по-дълбока криза в сравнение с хиперинфлационната през 1996 г. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров на форум, посветен на икономическите и социални измерения на дефлацията, информират от синдиката.

„В европейски план водената политика на строги икономии, орязването на фискалните дефицити, обявената от политиците „война“ на заплатите и липсата на стимулиране на колективното трудово договаряне са основните причини за нивото на дефлация в еврозоната, което е 0,6%“, изтъкна Роналд Янсен от Европейския синдикален институт.

Експертът подчерта, че въпреки очакванията за засилване на конкурентоспособността чрез намаляване на себестойността на продукцията това не се е случило, но за сметка на това е налице трайна тенденция за задълбочаване на дефлацията. Янсен подчерта, че нивото на частния дълг в България представлява 138% от БВП на страната.

Пламен Димитров припомни, че още преди парламентарните избори КНСБ алармира за този проблем, като настоява за последователна политика за възраждане на индустрията, мерки за ограничаване на негативните ефекти на дефлацията и за ръст на доходите.

Той съобщи, че КНСБ ще направи опит, съвместно с научните среди и работодателите, да подготви антидефлационна програма, която да бъде предложена на правителството. Чрез нея ще се цели стимулиране на потреблението, тъй като именно то може да пребори дефлацията. Пламен Димитров подчерта, че в противен случай може да се стигне до положението, в което изпадна Япония, която вече 20 години се бори с този негативен феномен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Батя
преди 9 години
Този е голям ***!Ако му дадат да управлява БГ икономиката ще я фалира за отрицателно време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още