IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова: Втори лифт в Банско няма да навреди на екоравновесието

Никой не иска да застрои планините, както се получи на Черноморието, заяви министърът на туризма

11:02 | 05.02.15 г. 30
Ангелкова: Втори лифт в Банско няма да навреди на екоравновесието

Министърът на туризма Николина Ангелкова потвърди, че правителството е твърдо "за" изграждането на втори лифт в Банско при спазването на националното и на европейското законодателство. Тя смята, че това може да се случи в рамките на параметрите на концесията и в рамките на буферната зона в Банско и това няма да навреди по никакъв начин нито на биологичното разнообразие, нито на екологичното равновесие.

Това, което държавата прави в момента, е целенасочена политика за развитието на туризма, каза Ангелкова.

Повод за коментара й е напредналата фаза на обсъждания за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. До две седмици междуведомствена комисия трябва да излезе с предложения за решение по казуса, потвърди тя.

Вчера и министърът на спорта Красен Кралев заяви, че трябва да има втори лифт в курортния град.

В момента строителството на втори лифт в Банско е спряно заради неизяснени въпроси.

В същото време вчера жителите на Банско протестираха с искане за строеж на втората кабинка и обявиха, че няма да приключат протестите, докато не се изгради такъв.

Министър Ангелкова посочи, че България е на едно от последните места по ски зони и по ски инфраструктура в Европа. „Развитието на ски туризма не трябва да се прави за сметка на природата, но двете неща – опазването на средата и инвестициите в писти, могат да вървят ръка за ръка“, каза министърът.

Ангелкова посочи още, че Банско е в картата на световната ски федерация, предстои и световно първенство по ски алпийски дисциплини жени, затова курортът трябва да се развива.

Тя цитира проучване на английска компания за сравнителни анализи, че почивката в България е най-евтина за период от шест дни и лифт картите също са най-евтини за посочения период.

Ангелкова обясни, че никой не иска да застрои планините, както се получи на Черноморието. По думите й тук става въпрос за изграждане на лифтове, които са най-зеленият вид транспорт.

Една от основните цели на новото Министерство на туризма е България да се превърне в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация и на едно от първите места в Европа, защото имаме огромен потенциал и важното е да го използваме, каза още Ангелкова.

„Иска ми се вместо да се сравняваме с другите държави, да бъдем едни от първите и нас да ни дават за пример, което може да се случи само ако обединим всички усилия“, каза още тя. По думите й не се замисляме върху положителното и върху това какво можем да направим, за да ни дават за пример, а се фокусираме върху това какво не трябва и какво не може.

Около 60% от туристите в зимните ни курорти през декември и януари са били българи. Има ръст на посещенията от Гърция, Турция, Израел, Сърбия, Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 9 години
п.п. И това с височината на ски курортите е световна тенденция и е добре да почетеш малко преди да се изходиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 9 години
мави , не ми се рови но нявсякъде става дума и съм писал за 2000 , даже линк с върховете бях пратил , хо-хо-хо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
А вас специално бих искал да Ви питам:Госпожо, Вие добре ли сте? Обзалагам се, че заинтересоваността ви по темата се дължи на успешната ви кариера в бранша, вероятно като кухненски работник! Единствено за такава квалификация е оправдано твърдението:".... едно е ски сезон, друго е да има снаг."!!! Без коментар...!!! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха.... Онзи ден като се изказа как требва да си качим зимните курорти на 3000 метра се смях много. Днес гледа - свалил си малко мерника... Хахаха!Обаче не мога да се стърпя да ви питам теб и онази специалистка с 6-месечния ски сезон - вие някога в България на планина стъпвали ли сте и на ски качвали ли сте се? Щото и двамата сте се изходили доста ***! хахаха... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocko
преди 9 години
И да се забрани навлизането в планината на МПС и с нов кабинков лифт се улеснява достъпът до планината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Radoslava
преди 9 години
Не си прав, едно е ски сезон, друго е да има сняг. Тази година на места ски сезона се откри чак по коледно време, а трябваше още поне към края на Ноември да се открие, да се прави реклама в чужбина, да дойдат англичани, германци, швейцарци и т.н. на ски още тогава и да снасят пари. Защото ден година храни, но все пак ни трябва по-дълъг сезон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Ако искаме да продължим да имаме зимен туризъм курортите трябва да се качат до към 2000 м.нв. . естествено можем и да нямаме ски туризъм . Въпрос на избор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
minerals
преди 9 години
Напълно подкрепям!!! В момента едва 0,02% от горския фонд е застроен и т.нар. еколози вече са на бунт,ама не се развива туризъм с блата, пустош и голи чукари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
многодобре
преди 9 години
....за удължаването на ски сезона говорете директно с Господ Бог.От него зависи,а за хотелити - много са.Защо да се строят още,като поддържащата ги инфраструктура изнемогва и сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Когато си задаваме въпроса да има или да няма нови лифтове, трява да си задедем въпроса за кого е планината! За 1% запалени планинари и ултразелени, които не искат да виждат никакви лифтове, хижи и хотели или за целокупното българско население от 7 милиона души!Ако отговорът на този въпрос е, че планините са на всички, тогава разумен компромис би било върху 4-5% от територията на природните паркове да се изгради модерна туристическа инфраструктура от лифтове, хотели, писти, хожи, хотели и т.н., която да позволи на милиони хора да се качат на планината и да се докоснат до природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още