IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва 4% от българските младежи започват собствен бизнес

В свободното си време младите хора у нас не четат и не спортуват

16:24 | 06.02.15 г. 13
Едва 4% от българските младежи започват собствен бизнес

Само 4% от българските младежи започват собствен бизнес – това показват резултатите от проучване на Института за социални изследвания и маркетинг за ефекта от прилагането на младежките политики у нас. Данните бяха представени от заместник-министъра на младежта и спорта Калин Каменов на пресконференция за младежките политики, информира министерството.

Според проучването 67% от младежите в България имат свободно време, като по този показател те са на първо място в Европа. В свободното си време обаче повечето не четат книги, не спортуват, не се занимават с извънкласни дейности, не търсят възможности за придобиване на нови умения и знания или за професионална реализация.

33% от анкетираните споделят, че живеят трудно, но 51% не работят. 62% никога не са ползвали услугите на Бюрата по труда. 

Проучването посочва още, че се засилва евроскептицизмът сред младите, а повечето не се интересуват от политическия и обществен живот на страната. 28% обявяват, че ще гласуват на предстоящите местни избори, а 10% твърдят, че са готови да продадат гласа си.

Ниско е доверието в институциите. 80% от анкетираните смятат, че местната администрация не обръща внимание на техните проблеми, едва 32% вярват, че в България може да се забогатее по честен начин. Липсата на инициативност също е сериозен проблем след българските младежи. 98% не са членували в никакви организации, а само 7,5% са се занимавали с доброволчески дейности.  

Каменов обяви, че ще свика до края на месеца Национален консултативен съвет, на който ще бъдат обсъдени спешни мерки за решаване на проблемите.

Той съобщи още, че Министерството на младежта и спорта ще засили контрола върху дейността на Младежките информационни центрове, финансирани по Националната програма за младежта. 32 са организациите, които тази година са получили средства от бюджета, за да популяризират програмите за обучение, квалификация и стартиране на бизнес сред младите хора у нас. Данните от проверки на министерството обаче сочат, че на някои места центровете не работят ефективно, не успяват да  достигнат до целевите групи и да дадат конкретни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Моля и за една статистика, колко американски младежи започват собствен бизнес и колко остават на помощи цял живот!Или пък статистика за която и да е европейска страна!Демокрацията не иска частен дребен бизнес!Тя иска корпорации, иска да смуче и изплюва, иска , власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
LeutenantScheisskopf
преди 9 години
Ужас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Естествено че не почват. Бащите им не са били нито от ДС, нито от мутрите, нито от милиционерите, нито от онези станали членове на БКП на 18 г. като Боко Тиквата.Бащите им също не са били от ЦК на БКП...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още