IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ксавие дьо Кабан: Казусът "Белведере" е решен, компанията вече работи

Трябва да приемем факта, че Франция сама си отгледа терористите, призна френският посланик

11:52 | 09.02.15 г. 1
Ксавие дьо Кабан: Казусът "Белведере" е решен, компанията вече работи

Френският посланик Ксавие дьо Кабан заяви, че казусът "Белведере" вече е решен. Пред bTV той обясни, че Апелативният съд в София е обявил, че решението на съдия Румяна Ченалова няма стойност, не е основателно и го е анулирал. Фирма „Белведере” вече е без синдик и работи, обяви той.

Преди около два месеца посланикът разказа за нередности около делото и и по този повод заяви, че в съдебната ни система има "гнили ябълки".

Днес той отново повтори, че проблемът в България със съдебната система е стар и познат на много хора и цитира данни на Евробарометър, според които 96% от българите споделят това мнение. Според него обаче българското правителство и мнозинството в НС искат нещата да се променят. Факт за това е, че почти всички парламентарни групи са гласували "за" стратегията на правосъдния министър Христо Иванов, обясни той.

Посланикът коментира и влизането на страната ни в Шенген. Дьо Кабан изказа същото мнение, както и вицепремиерът Меглена Кунева, че приемането на България в Шенген е въпрос на сигурност. По думите му приемането в Шенген трябва да бъде отделено от проблемите в съдебната система. Влизането там е въпрос на сигурност и за страната, и за ЕС, каза той.

Попитан защо Румъния ни изпреварва като цяло и получава по-добри отзиви в докладите от Еврокомисията, посланикът заяви, че не може да говори по конкретни показатели, защото не познава в детайли ситуацията в северната ни съседка. Според него обаче причината за негативните оценки за нас са вътре в страната ни, защото българите сами гласуват и избират своите политици и парламент.

Посланикът коментира и настроенията в родната му държава след атентата срещу "Шарли Ебдо" и разказа, че французите в момента изпитват страх и това чувство е напълно основателно. По думите му терористичните атаки са показали основен проблем - тези хора (терористите) са едни от нас, не са дошли отвън.

"Франция сама си отгледа терористите. Трябва да приемем този факт - тези хора са знак за един провал в нашето общество. Пропуснали сме нещо", заключи Ксавие дьо Кабан.

Дипломатът коментира и изборите в Гърция. Според него гръцкият народ с избора на СИРИЗА сложи край на една политическа класа в Гърция, която отдавна е била корумпирана и клиентелистки настроена.

"Гръцкият народ реши да сложи край на тази класа, която години наред ползваше ЕС и парите му, за да прави фалшиви промени", смята Дьо Кабан. Според него излизане от еврозоната на Гърция ще доведе до тежки последици не само за Гърция, но и за самия ЕС.

По отношение на кризата в Украйна Дьо Кабан каза, че всички европейски политици са изключително притеснени. "Рискът е познат - това е риск от война. Тази война не е близко - нея вече я има", подчерта той.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
hagan
преди 9 години
никакви по тежки последици за еврозоната няма да има ако напусне гърция напротив но не дисциплинирани държави като Франция ще разберат че въпреки чеса велика сила могат да бъдат наказани за бюджетна не балансиране политикаспоред мен стабилните държави на север трябва д изчезнат от еврозоната и да оставят еврото на Гърция Испания Италия и поортогалия да се оправят икономика със дефицити и печатене на пари не става но някой много силни фактори говорят огромни лъжи и в Европа и в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още