IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЗОК алармира за опасност от забавени плащания

Не могат да бъдат придвижени и протоколите за лекарства на пациентите

13:22 | 18.02.15 г.
НЗОК алармира за опасност от забавени плащания

Има реална опасност да бъдат забавени плащанията на договорните партньори на НЗОК. Това съобщават от здравния фонд във връзка с изтичането на мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на 12 февруари тази година и необходимото технологично време за избор на нов управител.

От Касата уточняват, че може да не бъдат спазени сроковете за следните пращания: на 19 февруари - заплащане за отчетената от аптеките дейност за първите 15 дни на януари, и на 25-26 февруари – заплащане за дейност януари 2015 г. на всички договорни партньори на НЗОК, и 27 февруари - заплати на служителите в Централното управление на НЗОК.

Предвид обстоятелството, че към днешна дата – 18.02.2015 г., няма оторизиран представител на институцията, който да разписва необходимите за това документи, съществува реална опасност сроковете да не бъдат спазени, уточняват от фонда.

Лечебните заведения няма да успеят в срок да се разплатят с различни доставчици, респективно - няма да могат да изплатят възнагражденията на персонала. Има реална опасност от предявяване на съдебни искове към НЗОК за лихви към забавените плащания, пише още в съобщението.
 
Много от служителите в НЗОК имат задължения към банките. Ако заплатите им не се приведат в срок, заемите не могат да бъдат обслужени, което не е без последствия за задължените лица.
 
При така създалата се ситуация не могат да бъдат придвижени и протоколите за лекарства на пациентите. Тези с одобрени протоколи не могат да получат лекарствата си и това ще доведе до прекъсване на лечението им.

Пациентите с отложени протоколи могат да бъдат лишени от лечение за по-дълъг период, тъй като отлагането им е свързано с предоставяне на комисията на допълнителни изследвания, консултации или други документи.

Днес в парламента от БСП обвиниха управляващите, че са се забавили с избора на нов управител на Националната здравноосигурителна каса и предупредиха, че това ще доведе до забавяния на плащанията в здравеопазването. Парламентът днес прие и процедурни правила за избор на нов шеф. От опозицията поискаха от мнозинството да поемат отговорност за забавянето на процедурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още