IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ремонт, а не извеждане от експлоатация на опасни язовири, препоръчват експерти

Става въпрос за извеждане на язовирите от тяхното опасно състояние, поясняват от "Напоителни системи"

12:54 | 22.02.15 г.
Ремонт, а не извеждане от експлоатация на опасни язовири, препоръчват експерти

Ремонт, а не извеждане от експлоатация на потенциално опасните язовири, препоръчват експерти.

Въпреки че правителствената комисия за справяне с проблема представи списък с 61 хидротехнически съоръжения, които трябва да бъдат спрени, се оказава, че мерки ще бъдат взети, но не в посока извеждане от експлоатация на язовирите, съобщи bTV.

Един от язовирите в списъка е Тополово 2, който се намира в община Асеновград.

Основният изпускател на хидротехническото съоръжение не работи и няма как през него да се източва аварийно. В момента язовирът е пълен на около 30%.

„Не говорим за извеждане от експлоатация на язовири, а извеждане от тяхното опасно състояние. Тези мерки се изразяват в уширяване и продълбочаване на преливници, монтиране на сифонни изпускатели, за да се изпразнят язовирите, там където основният изпускател не работи, почистване от растителност”, обясни инж. Валентин Славов, технически директор на "Напоителни системи".

През декември миналата година Министерският съвет прие решение за извеждане на язовири от експлоатация, които са в предаварийно състояние. Бяха одобрени и отпуснати 500 хил. лева по бюджета на Министерството на земеделието и храните за целта. Става въпрос за общо 78 язовира, които са в критично състояние.

Кабинетът реши още, че Единен национален контролен орган ще следи за поддръжката на язовирите, контролната дейност и управлението им.

Изяснена е собствеността на 253 язовира от общо описаните в началото на декември миналата година 268 язовира с неустановена собственост, съобщи в началото на февруари министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Контролът върху останалите 15 язовира е поет от областните управители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още