IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 язовира са с неустановена собственост

Контролът върху тях е поет от областните управители, съобщи екоминистърът

16:40 | 04.02.15 г. 3
15 язовира са с неустановена собственост

Изяснена е собствеността на 253 от общо описаните в началото на декември миналата година 268 язовира с неустановена собственост. Контролът върху останалите 15 язовира е поет от областните управители, информира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на днешното правителствено заседание, цитирана от пресцентъра на кабинета.

По време на наводненията не е имало никакви сигнали за проблеми с техническото състояние на тези съоръжения, уточни екоминистърът.

Василева съобщи, че изготвените промени в Закона за водите вече са на междуведомствено съгласуване. С тях се определя единният държавен контролен орган, който да следи за състоянието на всички хидротехнически съоръжения на територията на страната – Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, и се въвежда яснота по отношение на отговорността на собствениците и операторите на язовирите. 

По темата за наводненията от последните дни пред министрите докладва и министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана в сайта на правителството. Той коментира, че масово липсват застраховки на домашно имущество и призовава „да стимулираме хората да си правят застраховки”.

Вучков информира още, че първото заседание на формираната междуведомствена комисия за тази година ще бъде към края на февруари и посочи, че приоритетно ще се насочват средства за превенция при наводнения. По думите на Вучков тази комисия има за цел да възстановява преди всичко публична инфраструктура – държавна или общинска. Според него това е смисълът от създаването й, а не толкова да възмездява разрушения върху частни постройки.

Вътрешният министър посочва, че годишният бюджет на междуведомствената комисия е около 70 милиона лева, а към момента в нея има внесени искания за над 410 милиона лева. „Ще приоритизираме нещата, така че да откликнем и на кметовете, и на областните управители, а и в случаите на неотложност – и на хората, които пострадаха от тези бедствия”, съобщава Вучков.

Темата коментира и вицепремиерът Томислав Дончев, който посочва, че до момента има заведени 17 проверки и досъдебни производства по всички регистрирани случаи – незаконна сеч, незаконни постройки, лошо стопанисване на язовири. „И аз се надявам прокуратурата бързо да завърши тези случаи. Както и съм убеден, че това едва ли е целият спектър от виновните”, казва Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
И аз това щях да кажа :DДай да си ги поделим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
VicKing
преди 9 години
..ми мои са тогава! Да ми кажат къде са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Пак като не са с неустановена самоличност ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още