IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обмисля да сезира Конституционния съд заради тегленето на нов дълг

Тегленето на такъв голям дълг е признание за неспособност за справяне в икономиката, смята Михаил Миков

13:18 | 22.02.15 г. 2
БСП обмисля да сезира Конституционния съд заради тегленето на нов дълг

Държавата няма да блокира, ако не бъде изтеглен нов външен дълг. Тази позиция застъпи председателят на БСП Михаил Миков в интервю за предаването „Неделя 150“.

„Не може държавата да бъде блокирана, не може липсата на аргументи да се замести със заплахи”, каза той относно намерението на МФ да бъде теглен дълг от 16 млрд. лв. И повтори, че преговорите за този дълг са водени без решение на правителството за даване на мандат, каквито са изискванията и на Закона за международните договори, и  на Закона за публичните финанси.

Миков не изключва възможността БСП да сезира Конституционния съд за него, защото върховенството на закона трябва да се уважава от всички власти, включително и от изпълнителната власт.

Според Миков въпросът е до колко ясно и прозрачно се обосновава необходимостта от дълга, защото „тегленето на такъв голям дълг е едно признание за неспособност за справяне в икономическата сфера”.

По думите му остават въпросите за лихвите по дълга, как са подбрани банките, които ще реализират тази емисия.

Нека да видим как ще приключи дискусията и тогава ще преценим следващите си стъпки, включително и възможно поставяне на въпроса пред КС, посочи още Миков. 

Днес вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин заяви, че АБВ ще реши във вторник дали да подкрепи договора на Министерството на финансите с четирите банки за управлението на нов дълг.

Относно срещата на лидерите в ПЕС в Мадрид, Миков каза, че съществува разединение в лявото пространство, свързано с общата криза на политическото представителство. Тази криза е свързана преди всичко със спад на доверието в традиционните партии и от тази криза не може да избяга и лявото представителство в Европа. Мерките и пътищата за възстановяването на доверието бяха част от темите, които обсъждахме, посочи той.

За Шенген България има пълната подкрепа на европейската левица. Оттук нататък е въпрос на отделни страни, за жалост страни с дясно управление за решаването на този въпрос, посочи Миков.

Председателят на БСП коментира и дали е възможно партньорство преди местните избори с АБВ.

„Този въпрос ще се решава след конгреса. Това внушение за подадена ръка не е искрено, защото на няколко места съветници избрани от листата на БСП на предишните избори бяха бракониерствани от АБВ. От едната страна вървиш и правиш такива действия, от друга – пред медиите заявяваш, че подаваш ръка. Нека този въпрос се решава спокойно, конкретно в отделни общини и на базата на действителното присъствие, а не на заявената претенция. АБВ все  още не е отговорило на въпроса как може да бъдеш едновременно в дясно управление и да търсиш партньорство с опозицията”, коментира Миков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Нагли и лъжливи комунисти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
Не може държавата да бъде блокирана, не може липсата на аргументи да се замести със заплахи...как заплахи бре? на мен думите на тиквата, че ако не вземем дълга подавал оставка ми звучат като най-примамливо обещание! какви заплахи?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още