IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът окончателно потвърди глобата от 1 млн. лева за EVN България

Решението е по повод прихващането на насрещни задължения от НЕК, което дружеството извърши в началото на 2014 г.

11:04 | 23.02.15 г.
Съдът окончателно потвърди глобата от 1 млн. лева за EVN България

Пловдивският административен съд потвърди глобата в размер на 1 млн. лева за електроразпределителното дружество EVN България, става ясно от публикуваното решение на сайта на съда.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Произнасянето на съда е по повод прихващането на суми по фактури, издадени от Националната електрическа компания (НЕК), което EVN България, както и останалите две ЕРП-та, извършиха в началото на миналата година. Заради тези действия регулаторът започна процедура за отнемане на лиценза на дружествата.

Тогава EVN България прихвана почти 25 млн. лева, които НЕК му дължи за задължения към обществото за изкупуване на „зелена” енергия, от насрещно плащане към държавната компания в размер на малко над 49 млн. лева.

Припомняме, че прихващането на насрещни задължения е нормална счетоводна процедура и е застъпена в Закона за задълженията и договорите. В случая обаче Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) регулира дейността и на  НЕК, и на ЕРП-тата и подобно прихващане трябваше да стане с благословията на енергийния регулатор.

От Комисията обаче не подкрепиха действията на дружествата и наложиха санкции срещу ЕРП-тата в размер на по 1 млн. лева за всяко. Преди седмици председателят на ДКЕВР Светла Тодорова отчете пред депутатите, че дружествата са обжалвали имуществените санкции и делата им се намират в различен етап – за EVN България и Енерго Про те очакват произнасянето на последната инстанция, а за ЧЕЗ България се очаква произнасяне на първа инстанция в Софийския градски съд.

В своето решение Пловдивският административен съд постановява, че със своите действия EVN България е иззело правомощията на ДКЕВР да регулира отношенията си с обществения доставчик.

С прихващането са „засегнати изключително важни обществени отношения, свързани с икономическата стабилност на държавата в сферата на енергийната политика”, се казва още в решението на съда.

Свързани компании:

ЕВН България Електроснабдяване АД(1EV)

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още