IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери осъдиха убийството на Немцов

Очакваме руските власти да проведат независимо разследване и извършителите да бъдат привлечени под отговорност, посочи външният министър Даниел Митов

11:50 | 28.02.15 г. 15
Европейските лидери осъдиха убийството на Немцов

България остро осъжда убийството на видния руски опозиционен лидер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов, се посочва в изявление на външния министър Даниел Митов, разпространено от пресцентъра на МвнР.

Изразяваме искрени съболезнования на семейството и близките на загиналия. Очакваме, че руските власти ще проведат независимо разследване и извършителите на този престъпен акт ще бъдат привлечени под отговорност, се посочва в изявлението на българския външен министър. 

Peакция имаше и от други европейски лидери. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е потресена от позорното убийство на руския опозиционер, предаде AFP, позовавайки се на комюнике от канцеларията на канцлерството.

"Канцлерът Ангела Меркел е потресена от позорното убийство на руският опозиционен политик Борис Немцов. Тя призова руския президент Владимир Путин да гарантира, че върху убийството ще се хвърли светлина и извършителите ще понесат отговорността за деянието си", се казва в комюникето.

Меркел изтъкна смелостта на бившия вицепремиер, който не престана да критикува публично правителствената политика, посочва комюникето.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е опечален, разгневен и шокиран като много хора в Русия от това хладнокръвно убийство.

Френският президент Франсоа Оланд също остро осъди убийството на Немцов и изпрати съболезнования на семейството и близките му, предаде ТАСС. 

"Той беше смел е неуморен защитник на демокрацията и борец против корупцията", се казва в изявление на президента, предадено от пресслужбата на Елисейския дворец.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 18
kandid
преди 9 години
КРЕМЪЛСКИЯТ ЧЕКАТИЛО ВЗЕ ПОРЕДНА ЖЕРТВА!Време е руснаците да изринат мусора!!!А на родните *** само ще кажа - жалки престъпници и *** сте!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Такива ще ги пишат и ако некой освитка наш Бареков! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Ей утрепаха човека само и само да хвърлят вината върху Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
а ти кой си да даваш акъл бе мухъл? Очаквал, нови санкции манкции на баба ти праните *** на *** и те ...... *** сополите са тоя *** парламент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още