fallback

Парламентът наложи временна забрана за износ на дървесина

Ограничението ще важи за срок от три месеца, през който трябва да бъдат предложени мерки срещу незаконната сеч

16:15 | 04.03.15 г.

Парламентът прие решение за спиране на износа и изпращанията на необработен дървен материал. Мораториумът влиза в сила от обнародването му в Държавен вестник и ще е в срок за три месеца, съобщи БТА.

Според решението се забраняват изпращанията на необработен дървен материал (стоки с кодове 440110, 440320, 440391, 440392 и 440399 по Комбинирана номенклатура, съгласно регламент на ЕС). Министърът на земеделието и храните е задължен да издаде заповед за забрана на износа на необработен дървен материал за срок три месеца.

В същия срок трябва да бъдат предложени законодателни промени и промени в подзаконовите нормативни актове, свързани с подобряване на контрола върху дейностите в горските територии и противодействие на незаконната сеч.

От "Атака" настояваха мораториумът да е безсрочен, но предложението им не беше прието. 

Заместник-председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова от "БСП Лява България" заяви, че групата подкрепя мораториума, но при условие, че в рамките на трите месеца се направят законодателни промени, които да повишат контрола върху сечта.

Според нея в противен случай мораториумът няма да изиграе никаква роля, защото няма да реши нито един проблем на българската гора, пишат от пресцентъра на БСП. Тя изрази надежда, че и по тези стъпки ще има консенсус между парламентарните групи, както е било при обсъжданията в земеделската комисия.

Някои индустрии обаче вече изразиха съмнение, че мораториумът ще има ефект. В края на миналата седмица от Асоциацията на горските фирми коментираха, че това е крайна мярка, която ще се отрази на бизнеса и нарушава принципите на пазарната икономика и дългосрочното планиране. 

Самият земеделски министър Десислава Танева беше категорична, че контролът върху сечите ще опази горите по-добре от мораториум. Тя припомни, че, от една страна, се сече повече от указаното в позволителните, а вторият проблем е в изсичането от страна на населението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
fallback