IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията по храните е засилила контрола върху вноса на цитруси

Безвредно е плодовете да се обработват с етилен за бързо зреене, твърдят експерти

10:37 | 09.03.15 г.
Агенцията по храните е засилила контрола върху вноса на цитруси

В момента Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е засилила контрола върху вноса на цитрусови плодове. Контролните органи проверяват прецизно всяка пратка в страната. Това каза пред БНТ инж. Атанас Дробенов от “Контрол на храните и граничен контрол“ в Агенцията.

Експертът поясни, че се изискват не само документите за произход, а и сертификатите за качество на продуктите.

„Всички растителни продукти се обработват с препарати при отглеждането им, за да бъдат предпазени от вредители и болести. Важно е това да става по правилния начин. Когато вече са в търговската мрежа, БАБХ изисква от фирмите протоколи от лаборатории за съдържанието на остатъчни вещества. Ако в проверяващите възникнат съмнения, и Агенцията прави проверки“, заяви специалистът.

Той даде за пример случай с голяма пратка портокали от Турция, които били обработени повърхностно след брането с три вида консерванти. При проверката станало ясно, че резултатите били добри и плодовете били разрешени за продажба.

Експертът коментира и разследване на БНТ след сигнал, че в бургаски склад бананите се обработват с опасни химикали, преди да достигнат до крайния потребител. Сигналът бил подаден от зрител, който доскоро е работил за една от големите компании, които внасят плодовете.

В посочения от него склад в Бургас всеки месец тук пристигат тонове банани, внесени от Еквадор. Преди да достигнат до големите търговски вериги, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно.

Според автора на сигнала обаче бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява.

След сигнал до БАБХ последвала проверка, при която не са открити съмнителни устройства, а документите на фирмата се оказват напълно изрядни.

“Проверката ни констатира пълно съответствие между документите, които придружават бананите, и това, което видяхме в залите. Аз лично не установих такъв проблем. Няма съмнителен процес”, заяви Дафинка Главанска, старши инспектор в БАБХ – Бургас.

Служителите на фирмата отрекоха, че обработват бананите с химикали, за да зреят бързо. Но обясниха, че използването на етилен било напълно безвредно. Управителят на базата Георги Георгиев обясни, че не прилага метода само защото фирмата чака разрешение за него от Агенцията по храните от 2012 година. Той смята да въведе метода, ако получи разрешение за това.

“Етиленът е природен газ, който се отделя при зреенето на всички плодове. Той не е токсичен и не е опасен за хората. Както растенията отделят кислород, така и плодовете на всички плодоносни дървета отделят етилен при своето зреене”, обясни Георги Митев, директор на БАБХ – Бургас. В случая не се касае за директна обработка на бананите, а за обработка с газ етилен, който е безвреден за здравето на хората, заяви и инж. Атанас Дробенов.

„Тази технология не е забранена и се използва навсякъде, тъй като плодовете винаги се откъсват, преди да са напълно узрели, а някои се събират зелени и зреят в процеса на тяхното съхранение, което може да продължи и с месеци. Конкретно за бананите те идват от далечни страни и това е начинът да бъдат запазен“, добави експертът.

Той препоръча задължително миене и белене на корите на плодовете и зеленчуците. Така няма да има защо потребителите да се притесняват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още