IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗП е извършила близо 35 хил. проверки за година

Увеличават се сигналите от граждани

15:07 | 15.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗП е извършила близо 35 хил. проверки за година

През 2014 г. Комисията за защита на потребителите /КЗП/ извърши близо 35 000 проверки и инспекции в цялата страна, като бяха съставени 3308 акта и издадени 3700 наказателни постановления. Това съобщи Иван Бъчваров - главен секретар на КЗП, по повод на Световния ден на потребителя, който се отбелязва на 15 март, предаде БТА. 

Относително трайна е тенденцията, че при около 10% от проверките на КЗП се установяват нарушения и се издават актове за административни нарушения, заяви Бъчваров. Той обясни, че когато един търговец е извършил за първи път дадено нарушение, актът за него е в минималните граници, заложени по закон. При чести нарушения на търговците има
по-сериозни актове и наказателни постановления, каза Иван Бъчваров.

Секретарят на КЗП поясни, че проверките през 2014 г. са били основно по Закона за защита на потребителите, Закона за потребителския кредит, Закона за туризма и по Закона за предоставяне на финансови услуги от разстояние.

По Закона за защита на потребителите проверките на КЗП през 2014 г. са били 22 786, а по Закона за туризма - 6624.

Друга основна дейност на КЗП е свързана с жалбите и сигналите на граждани, които се увеличават, заяви Бъчваров. Той обяви, че за 2014 г. 17 903 жалби и сигнали са получени в КЗП, като те са различни, включително сериозни жалби заради мобилни оператори и банки.

Още по темата можете да научите от видеото на ТВ Bulgaria On Air

Още видеа гледайте на сайта на телевизия Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още