fallback

Шансовете за успех при казуса „КТБ“ са доста скромни, твърди финансист

Извънредното законодателство, което беше гласувано през изминалата седмица в парламента, е закъсняла стъпка, коментира Илиян Василев

13:04 | 22.03.15 г. 5

Извънредното законодателство по повод на КТБ, което беше гласувано през изминалата седмица в парламента, е закъсняла стъпка. Шансовете за успех са доста скромни предвид на това, че вече пътят за връщане на контрола на държавата върху активите, които са финансирани с кредити от КТБ, е много по-труден, каза финансистът Илиян Василев пред БНР.

По отношение на сделката с „Виваком" Василев коментира, че това е едно ехо от битката на олигарсите. „Единият от тях гледа да си запази стратегическия актив и тъй като не може да го направи пряко, търси посредници. На този етап посредници за придобиване на такива активи се намират много трудно, тъй като сделката е с изключително висок политически риск и затова на сцената се явяват посредници с някаква свързаност с руски капитали”, каза финансистът.

По думите му това, което се случва е, че след като и последният от енергийните проекти прекъсна, (Южен поток, бел. ред.) „като че ли придобиването на подобни активи и възможността чрез контрола върху тях да се финансират и политически проекти, свързани с укрепване на едно или друго влияние. Другият проблем е, че държавата няма особена имунна защита срещу подобни атаки отвън. Отдавна се говори за това, че стратегическите активи, които имаме, не са защитени. Нямаме задължителното разкриване на крайния собственик, нямаме задължителното вето, което държавата трябва да упражнява”, посочи Василев.

По повод бъдещ избор за управител на БНБ Василев заяви, че има много достойни хора за поста.

„Не виждам логика в това да се вайкаме, че няма да се намери достоен човек за този пост. Аз познавам много такива достойни хора и единствената причина да не излизат на преден план е тази мрежа на зависимости, която не позволява на хората с качества да излизат напред”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
fallback