IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шансовете за успех при казуса „КТБ“ са доста скромни, твърди финансист

Извънредното законодателство, което беше гласувано през изминалата седмица в парламента, е закъсняла стъпка, коментира Илиян Василев

13:04 | 22.03.15 г. 5
Шансовете за успех при казуса „КТБ“ са доста скромни, твърди финансист

Извънредното законодателство по повод на КТБ, което беше гласувано през изминалата седмица в парламента, е закъсняла стъпка. Шансовете за успех са доста скромни предвид на това, че вече пътят за връщане на контрола на държавата върху активите, които са финансирани с кредити от КТБ, е много по-труден, каза финансистът Илиян Василев пред БНР.

По отношение на сделката с „Виваком" Василев коментира, че това е едно ехо от битката на олигарсите. „Единият от тях гледа да си запази стратегическия актив и тъй като не може да го направи пряко, търси посредници. На този етап посредници за придобиване на такива активи се намират много трудно, тъй като сделката е с изключително висок политически риск и затова на сцената се явяват посредници с някаква свързаност с руски капитали”, каза финансистът.

По думите му това, което се случва е, че след като и последният от енергийните проекти прекъсна, (Южен поток, бел. ред.) „като че ли придобиването на подобни активи и възможността чрез контрола върху тях да се финансират и политически проекти, свързани с укрепване на едно или друго влияние. Другият проблем е, че държавата няма особена имунна защита срещу подобни атаки отвън. Отдавна се говори за това, че стратегическите активи, които имаме, не са защитени. Нямаме задължителното разкриване на крайния собственик, нямаме задължителното вето, което държавата трябва да упражнява”, посочи Василев.

По повод бъдещ избор за управител на БНБ Василев заяви, че има много достойни хора за поста.

„Не виждам логика в това да се вайкаме, че няма да се намери достоен човек за този пост. Аз познавам много такива достойни хора и единствената причина да не излизат на преден план е тази мрежа на зависимости, която не позволява на хората с качества да излизат напред”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
hipatiga
преди 9 години
Илиан Василев финансист ? "Ти да видиш" както казва Огнян Стефанов. Василев, след атентата срещу КТБ единственото смислено нещо беше пасивите да се контролират чрез администриране.Никакви плащания чрез фонда за гарантиране на влоговете.Сега, след края на погубените 3,6 млд.лв.какво видяхме - депозантите изтеглиха само 2 % от тези пари в кеш.Отделното администриране на пасивите и активите щеше да опази всичко до стотинка.Но какво да му обяснявам на Илиян Василев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Mammita
преди 9 години
Ами аз това от кога го говоря. Докато Цветан Василев, не бъде докаран в България с белезници и бъде съден разграбването на КТБ от негови подставени лица ще продължи. Човекът просто си сглобява отново империята и протакането работи в негова полза. Ако продължаваме да се вързваме на този фарс, който ни спретнаха сърбите, съвсем скоро Василев ще си върне империята, ще подкупи всички в България и ще се върне на бял кон - оневинен. Все едно нищо не се е случило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocko
преди 9 години
Защо всичко като че ли води към Кремъл.Нали имаше и уж руско участие в тази банка и Василев се вихри със Самочувствие от чужбина, като недосегаем и изпраща подставени лица да ни разиграват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Какви ги усуква на бургия, вместо директно да си каже, че в Бантустан мафията си има държава. Това го написа преди доста години Миша Глени в книгата си "Мафията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още