IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри влизането на временен синдик в КТБ

Законовите промени бяха приети без гласове "против"

11:03 | 18.03.15 г. 2
Парламентът одобри влизането на временен синдик в КТБ

Временен синдик влиза в КТБ. Това решиха по спешност депутатите, които приеха и на второ четене извънредните поправки в Закона за банковата несъстоятелност.

Те бяха поискани преди седмица от премиера Бойко Борисов, а днес вече са факт. Мотивите на министър-председателя бяха, че активите на банката се разграбват и това трябва да се спре чрез влизането на временен синдик.

След като съдът отказа да го назначи, депутатите промениха по спешност закона. Това стана без гласове против и с четирима „въздържал се“.

Вчера Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност, който предвижда създаването на фигурата „временен синдик“ и последващото му назначаване за постоянен.

С новите текстове се дава възможност на временния синдик при определени условия да може да иска прекратяване, разваляне или унищожаване на сделки, по които банката е страна. Той ще може да внася отменителни искове, с които да атакува сключени преди отнемането на лиценза сделки по прихващания.

Така ще могат да бъдат атакувани сделки по прихващания от датата на поставяне на банката под специален надзор.

Законът предвижда временният синдик да публикува ежеседмични отчети за дейността си. Финансовият министър пък ще може да го смени, ако той не изпълняват своите правомощия. Тези текстове в поправките бяха предложени от БСП. Мотивът, с който Мая Манолова ги защити, е пълната липса на прозрачност за това, което се случва в банката.

Емил Димитров от Патриотичния фронт пък обяви промените за единствените възможни в сегашната ситуация.

„На нас ще ни бъде зададен един въпрос – вие какво направихте, за да спасите парите ни? Има един отговор – всичко“, каза той. Според Димитров измененията може да не са най-добрата мярка или най-навременната, но са единствената възможна.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Да ли ще има къда да влезнат? Или ще ги посрешне собственик, някое червено или ДПС на Десе протеже. Сегашното правителство е заложник на КТБ, ако тръгне да разкрива си заминава, ако завоалира ще продължава. И предходното също е било заложник на КТБ, сформира се банката да фалира и народе да е за пореден път от червените и ДПС избраници обран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
И вкупом всички съгрешиха. Нагледно доказателство, че ни "управлява" сбирщина от интересчии. Боко Умното твърди, че квесторите крадяли и разпродавали. Законно ли е това или не? Ако е незаконно, какво чака снажният "блюстител на закона"? Ако е законно, какви кражби са това? Или по-точно не им стават игричките. Стана ясно, че всички държавни и обществени фирми и дружества са оправени. Отделни физически НАШИ хора също. Остават негарантираните депозанти, на които СЪДЪТ отказва правото на защита на интересите им. Те съответно ще си търсят правата в Страсбург или Люксембург. И държавата ще трябва да плати техните присъдени обезщетения. Тъй като има подобен прецедент с Капитал банк, резултатът е ясен. Но защо тия милиарди не ги платят ТЕЗИ, които са отказали правото на депозантите? От джоба и да ги отлежат с раираните дрешки? Може, но не и в Бантустан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още