fallback

България предлага на Westinghouse да е стратегически инвеститор в 7-ми блок в Козлодуй

Предвижда се Westinghouse да притежава 49% от новата ядрена мощност, съобщи енергийният министър

14:31 | 26.03.15 г. 19

България предлага на Westinghouse да стане стратегически инвеститор в проекта за изграждане на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. Това съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова, след като откри международна ядрена конференция в София.

Предложението предвижда Westinghouse да притежава 49% от новата ядрена мощност, съответно компанията трябва да осигури и 49% от финансирането на изграждането на блока.

Петкова подчерта, че в приоритетите на правителството е изграждането на нова ядрена мощност да става само при ясен и икономически обоснован модел, който да носи ползи за България.

По време на официалното откриване депутатът от ГЕРБ и бивш директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов припомни, че в ядрената стратегия на страната за периода 2010 – 2020 г. е било предвидено изграждането на 2000 мегавата ядрени мощности. Основната причина това да не се случи е липсата на финансиране. Когато няма стратегически инвеститор, финансирането на ядрените мощности става чрез държавна гаранция.

Николов припомни, че това директно ще увеличи дълга на страната, а срещу последната такава операция имаше силно негативно отношение от страна от обществото, затова той препоръчва търсенето на стратегически инвеститори за новите ядрени мощности, които да донесат свежи пари.

България е атрактивна страна за инвестиции в ядрена енергетика, защото има добри специалисти, традиции в сектора и е член на ЕС, смята Николов.

Според него проектът за седми блок може да стане атрактивен, ако цената на произведената от него енергия бъде обвързана с тази от пети и шести блок. Цената на пети и шести блок е по-ниска, защото инвестицията в тях вече е изплатена. Когато се повишат цените в региона, седми блок може да излезе самостоятелно на пазара, посочи той.

Припомняме, че през миналото лято България и Westinghouse подписаха стратегическо споразумение за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“. То предвижда американската компания да бъде доставчик на оборудването, но не и инвеститор в проекта. Споразумението тогава не влезе в сила с презумпцията, че новото правителство ще вземе решение как да продължи работата по този проект.

Днес Теменужка Петкова уточни, че ексклузивитетът на споразумението изтича на 31 март 2015 г. Това обаче не означава, че работата ще приключи и преговорите с Westinghouse продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 10.09.22 г.
fallback