IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse показа проекта за VII блок в Козлодуй пред български евродепутати

От компанията обещават да осигурят най-ниска цена на електроенергията в сравнение с други алтернативи и нулеви въглеродни емисии

12:55 | 11.12.14 г.
Westinghouse показа проекта за VII блок в Козлодуй пред български евродепутати

Westinghouse представи планираното разширение в АЕЦ „Козлодуй“ пред българските депутати в Европейския парламент и представителите на страната ни в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), съобщиха от компанията.

„Проектът подкрепя политиката на българското правителство за развитие на нова ядрена програма, която да осигури енергийна сигурност“, коментира представителят на американската компания за Европа, Средния Изток и Африка Ив Браше при представяне на ядрената технология АР 1000.

От Westinghouse обещават да осигурят най-ниска цена на електроенергията в сравнение с други алтернативи и нулеви въглеродни емисии за периода на експлоатация на планирания реактор (60 години).

Припомняме, че в момента се изграждат осем реактора с технологията на Westinghouse -  AP1000, но все още нито един реактор не е официално въведен в експлоатация.

През лятото компанията и отиващото си правителство на Пламен Орешарски подписаха акционерно споразумение за строителството на седми блок в ядрената ни централа. Според изявленията това споразумение трябва да бъде одобрено от новото правителство на страната, за да влезе в сила.

По-късно, заради силния обществен натиск, от АЕЦ „Козлодуй“ публикуваха споразумението, но с множество заличени пасажи.  По-късно от централата обясниха, че причината за скритите страници е желанието на американската компания да опази търговските си тайни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още