IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото правителство пак ще анализира ползата от споразумението с Westinghouse

АЕЦ "Белене" е опорочен проект с тези свои параметри, смята новият енергиен министър

18:09 | 13.11.14 г. 1
Новото правителство пак ще анализира ползата от споразумението с Westinghouse

Правителството на Бойко Борисов ще направи нов анализ за изгодата от споразумението с Westinghouse за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй”, както и от газопровода „Южен поток”. Това съобщи в ефира на bTV новият министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя определи, че „на този етап и по този начин” АЕЦ „Белене” е опорочен проект, който не трябва да бъде реализиран при тези параметри. Като друг приоритет в работата й ще бъде и изграждането на интерконекторни връзки със съседни страни.

Цялостна ревизия в системата на енергетиката е задължителна, посочи още новият министър.

„Секторът трябва да бъде оправен по начин, така че да спрат течовете”, допълни още тя. Петкова посочи, че порочни практики трябва да бъдат прекратени и всички са заинтересовани проверките да бъдат бързо извършени.

Припомняме, че Теменужка Петкова беше освободена от поста си изпълнителен директор на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през юни 2013 година. Днес тя коментира, че финансовият министър Петър Чобанов я е освободил, защото е създала „напрежение в определени кръгове”.

В своята работа като ръководител на АДФИ тя установи множество нарушения около АЕЦ „Белене”, свързани с плащания за консултанти и с договорите за продажбата на предварително закупено оборудване за централата.

„Става дума за 1,5 млрд. лева, изхарчени в нарушение на закона”, уточни Теменужка Петкова.

Тя беше категорична, че всяка установена нередност е изпратена в прокуратурата и са завеждани досъдебни производства срещу конкретни лица, а не срещу „неизвестни извършители”. Министърът уточни, че не може да посочи имената им, защото те са следствена тайна към момента.

Петкова беше категорична, че „далаверите в Белене се плащат чрез цената на тока”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още