IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Поскъпването на тока не решава проблемите на НЕК

Успех ще е да задържим цената на електроенергията до либерализацията на пазара, смята кандидатът за председател на КЕВР

16:29 | 31.03.15 г.
Ив. Иванов: Поскъпването на тока не решава проблемите на НЕК

Кандидатът за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов не смята, че има нужда от поскъпване на електричеството.

"Повишаването на цената не може да бъде разгледано като част от реформата в българската енергетика", заяви той пред депутатите от енергийната комисия и допълни, че увеличение на цената на тока ще доведе до само временно отлагане на проблемите на Националната електрическа компания (НЕК).

Иванов посочи, че цената у нас е най-ниската в Европа, но в същото време 61% от българските домакинства се определят като енергийно бедни. В същото време енергийните помощи намаляват, посочи Иванов и допълни, че при увеличаване на цените трябва да се мисли за социални помощи, за което обаче отговаря социалното министерство. По тази причина той ще смята за голям успех регулаторът поне да успее да задържи цената на сегашното ниво до либерализирането на пазара.

Според него цените на регулирания и на свободния пазар ще се изравнят до 9-12 месеца, като преференциите за част от енергийните дружества (зелена енергия и дългосрочни договори) трябва да бъдат разпределени върху всички, които купуват електричество.

Всички настоящи и бивши членове на енергийния регулатор потвърдиха, че има порочни практики от страна на енергийните дружества и те са били посочени в докладите от одитите на предприятията.

Евгения Харитонова даде пример с "не съвсем правилните практики" при присъединяването на ВЕИ мощности. Преписките по тази проверка са били изпратени до различни министерства, ДАНС и прокуратурата. Светла Тодорова допълни, че от прокуратурата обаче са върнали преписката с коментар, че ако регулаторът вижда нарушение - да го опише.

Възможно ли е номинираният за председател на КЕВР Иван Иванов, зам.-председател на ДСБ, да бъде политически и корпоративно независим, попитаха от своя страна депутатите от "Атака" Магдалена Ташева и от Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на изслушването.

Иванов категорично посочи, че винаги е бил корпоративно независим, а в следващите месеци ще покаже, че може да бъде и политически независим. Той допълни, че е доказал, че спазва законите, а те повеляват председателят на енергийния регулатор да бъде независим от политическите партии.

На допълнителен въпрос от Валери Симеонов Иванов посочи, че подкрепя развитието на местния добив на природен газ, но смята, че работата по развитието на интерконекторните връзки със съседни страни е била саботирана. Според него е възможно и да се предоговори цената на природния газ, който купуваме от "Газпром", особено на фона на ниската цена на петрола на международните пазари в момента.

Кандидатът за председател на КЕВР обясни още, че ще промени и начинът, по който се назначават експерти в регулатора. Изборът ще се прави след "публичен конкурс", защото е важно какви са качествата на служителите в Комисията. Според него липсата на достатъчно служители е причината за "затлачване" на жалбите, подадени в енергийния регулатор.

Не може да се каже, че приватизацията на електроразпределителните дружества е станало на базата на преговори, коментира Светла Тодорова на въпрос дали е участвала в подобни преговори през 2004 г. Тя допълни, че е участвала в срещи с потенциалните инвеститори, но последната е била преди да бъде внесено ценовото предложение, на базата на което са били определени купувачите.

Нито един от кандидатите за член на КЕВР няма опасения, че може да не получи достъп до класифицирана информация, стана ясно още от изслушването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още