IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативи за фермерите след отпадането на млечните квоти очаква Димитър Зоров

Един регулиран пазар става хаотичен, твърди председателят на АМБ

11:09 | 02.04.15 г.
Негативи за фермерите след отпадането на млечните квоти очаква Димитър Зоров

С отпадането на млечните квоти регулираният европейски пазар става хаотичен, заяви председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България (АМБ) Димитър Зоров пред „Фокус“.

Припомняме, че квотите отпаднаха на 1 април 2015 г., 30 години след въвеждането им в Европа.

„Специално за млекопреработвателите промяната няма да има директно въздействие. Негативите са за животновъдите, защото при излишък от една суровина започва дъмпингът“, каза Зоров. Той припомни, че в момента цената на млякото е понижена спрямо предходни години. Ако изчезне местната суровина, мандрите ще разчитат само на вносна, което ще е сътресение за млекопреработвателния сектор, твърди председателят на АМБ.

Тъй като още през 2013 г. в отговор на еврорегламент беше въведено изискването да има задължителни писмени договори между фермери и изкупвачи за доставка на суровото мляко Зоров коментира, че това е по-скоро популизъм.

„В България може да влиза мляко, което е с небългарски произход и никъде това не се описва, освен за данъчни цели. Един регулиран пазар става хаотичен, оставя се на течението. Не знам Европейската комисия дали има някакъв анализ точно какво и как ще стане, но такъв не сме видели до момента“, казва той.

Председателят на АМБ допълва, че държавната политика трябва да е секторна, не концентрирана върху млекопреработвателния сектор и да започне от производството на мляко във фермите, защото тази част от веригата ще бъде най-силно засегната от отпадането на квотната система. Румъния и Гърция имат обвързана подкрепа – подпомагане на производството на сурово мляко и сега у нас влиза произведена в северната ни съседка суровина, допълва Зоров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още