IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колективни инвестиции ще спасяват малките ферми

Със средства от ПРСР ще се финансират млекосъбирателни пунктове, които ще са собственост на около 100 фермери

08:32 | 21.11.13 г. 1
Колективни инвестиции ще спасяват малките ферми

Колективни инвестиции в млекосъбирателни пунктове ще спасяват малките ферми, които към момента не могат да покрият евронормите за хигиена. Това съобщи пред парламентарната земеделска комисия зам.-министърът на земеделието Явор Гечев, който представи заедно с агроминистъра Димитър Греков пред детутатите новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Припомняме, че малките стопанства не могат да покрият европейските изисквания за нисък процент бактерии в млякото, заради големите суми, които трябва да се инвестират в съоръжения във фермата. Проблемът не се решава с години и държавата периодично иска дерогации от Брюксел – да се отложи периодът, в който фермерите с малко животни да отговорят на изискванията.

Гечев разясни, че със средства от ПРСР ще се финансират млекосъбирателни пунктове, които ще са колективна собственост на около 100 фермери от едно населено място плюс 20% общинско участие. Всеки стопанин дори с едно животно ще може да ползва млекосъбирателната база. Фермерите ще трябва да се обединят в сдружение. 

Това ще е възможно само за малките собственици с до 50 животни, като моделът ще се тества в Смолян. Предложението е обсъдено с малки планински общини, инициативата всъщност е тяхна, каза зам.-министърът.

Фермерите ще стопанисват общ обект, но всеки ще си продава млякото самостоятелно.

Ще търсим възможност да се купуват животни по агроекологичните мерки на програмата, съобщи още Гечев.

Според него животновъдството ще бъде в много по-добро състояние, след като в него се направят планираните инвестиции.

В направлението за агроекологията ще има допълнителна мярка за редките породи животни. Ще има и сходна мярка за растениевъдство за стари местни сортове, допълни зам.-министърът.

В момента в България имаме недостиг и на краве мляко, и на месо, а пасищата ни могат да поберат десет пъти повече животни, отколкото в момента, каза Гечев.

Извън темата за ПРСР Гечев уточни в отговор на депутатски въпроси, че ще има пилотни проекти за инсталации за директни продажби на животновъдна продукция на 15 големи пазара в страната и няколко борси с необходимата хладилна техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Аз от дете се чудя, как от една страна, евро-бюрократите са се сетили, да контролират стриктно броя на бактериите в млякото, а същевременно кокакола се продава свободно по магазините?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още