IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат банковите гаранции за изкупвачите на мляко

Очаква се промените в закона за общите организации на пазарите да повишат доходите на фермерите

15:17 | 18.11.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Отпадат банковите гаранции за изкупвачите на мляко

Изкупвачите на сурово краве мляко вече няма да учредяват банкови гаранции. Това е едно от измененията в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, приет от Народното събрание на 1 ноември 2013 г., съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

С това изменение отпада задължението на изкупвачите на сурово краве мляко да учредяват банкови гаранции в полза на ДФ„Земеделие“, при кандидатстване за одобрение, както и да подновяват същите за всеки следващ квотен период. Изменението влиза в сила от днес (18 ноември), като всички учредени до момента банкови гаранции ще бъдат освободени в едномесечен срок.

С промените в закона се определяи  компетентният орган за признаване на организации на производители на мляко – в случая министъра на земеделието. Въвеждат се задължителни писмени договори между фермери и изкупвачи за доставка на суровото мляко. Изкупуването на сурово мляко от производител без договор ще се наказва с глоба от 5 до 20 хиляди лева.

Според мотивите за промени в закона се очаква тези мерки да доведат до по-справедливо разпределение на добавената стойност по веригата на доставките и да се повишат доходите на земеделските производители.

Част от промените в закона бяха направени, тъй като през последните години е  променено законодателството на ЕС за  общата организация на пазара на земеделски продукти. Значително е стеснен обхватът на интервенционните мерки, системата на млечните квоти е насочена към тяхното постепенно отпадане през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Виж л.с. , пратих ти линк (ако не си го гледал), може да ти е интересен ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Точно когато из-по-по-най-фалират и откажат от бизнес всички, условията ще станат "прекрасни" - и ще се се смени мантрата с нова "Мъзи ги и затова не искат да работят!"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още