IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са рисковете за млечния сектор след 2015 г.?

При отпадането на млечните квоти българският пазар ще бъде залят от големи количества суровина от Западна Европа

13:55 | 07.11.13 г.
Какви са рисковете за млечния сектор след 2015 г.?
През 2015 г. отпада системата на млечните квоти в Европейския съюз (ЕС), която в момента ограничава млекопроизводителите, за да не се стигне до свръхпроизводство на суровината. Някои европейски страни имат капацитета да задоволяват вътрешния си пазар и да изнасят, но България не е от тях - по различни данни в страната се внасят 70 - 80% от консумираните храни. 
 
По информация на Европейската комисия (ЕК) България е на последно място по отношение на изпълнението на млечните квоти през 2012-2013 година. През този период са изпълнени само 44,7% от определените за България лимити.
 
Какво ще се случи с пазара на мляко през 2015 г.?
 
Над 50% от територията на България е планинска и полупланинска. През 2015 г. приключва системата за млечните квоти. Всяка една страна членка ще произвежда толкова мляко, колкото пазарът може да поеме. Ние не си изпълняваме квотата, затова големите производителки ще се намесят по-интензивно на нашия пазар от 2015 г., предупреди Свилен Колев, експерт по еврофондове, на дискусия за млечния сектор.
 
"Големите производителки ще предложат много по-добра цена от тази в България. Това означава, че пазарът ще бъде залят с евтино мляко от Западна Европа - с високо качество и голямо количество", каза Колев. Нищо чудно да последват фалити в млечния сектор, предупреди експертът. Според него рискът е както за производителите, така и за преработвателите.
 
Колев допълни, че Бъгария може да защити производителите като въведе специални правила за планинските региони. В момента Австрия предлага да бъде раззработен такъв регламент. Затова нашата страна трябва активно да се включи в дебатите по разработването му, препоръча експертът. 
 
Очакваната полза е страни като България да подпомогнат млекопроизводителите, като се финансират с евросредства инфраструктура или други дейности в необлагодетелстваните региони, например Родопите. Колев обаче предупреди, че ако страната ни не се включи в преговорния процес до края на годината, ще пропуснем тази възможност.
 
Цените на млякото растат в световен мащаб
 
За млекопреработвателите ще е по-лесно да се снабдяват със суровина от 2015 г., след като млечните квоти отпаднат. На практика пазарът ще се освободи, каза Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите. 
 
Запитан дали можем да очакваме освен големи количества мляко и големи количества млечни продукти - например българско сирене, произведено в Западна Европа, той приромни, че това са пазарните правила и конкуренцията е част от тях. Дори има предпоставка тогава цените да паднат, прогнозира той.
 
В момента обаче се случва точно обратното - в световен мащаб има ръст на търсенето на мляко и цените пред последните месеци растат, виждаме го и у нас, допълни представителят на преработвателите. Една от причините е свитото производство през миналата година в Нова Зеландия и Австралия, където спадът при производството на мляко е от 8 до 12% заради климатичните условия.
 
Междувременно в Европа през последните месеци се покачват трайно цените на преработетите продукти. 
 
И друга тенденция - очертава се сериозен недостиг специално на продукти от овче мляко, а в същото време в България броят на отглежданите животни намалява. 
 
Как може да се стигне до свръхпроизводство?
 
Свръхпроизводство на мляко може да се получи и при занижено потребление, казаха на дискусията експерти от МЗХ. Те предупредиха производителите, че само в рамките на 6 месеца на пазара може да се наблюдава ръст на търсенето на мляко и след това - спад, което поставя в рискова ситуация фермерите, които може междувременно да инвестират в увеличение на стадата. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още